Kemi

Syre-beregninger, pH mm

25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg sidder med denne opgave, som jeg har prøvet at løse. Har jeg gjort det korrekt?

Opg: Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH  for 0,015 M HCl, og giv en vurdering af hydronolysegraden α i %.

pH: pH beregnes ved pH = -log(Cs). Jeg får pH = -log(0,015) = 1,824

pOH: pOH = 14 - 1,824 = 12,176

[H3O+]: Det må gælde at [H3O+] = [Cs], så [H3O+] = 0,015 M

Hvordan skal man så finde [OH-] og give en vurdering af hydronolysegraden α i % herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2015 af Heptan

Den formelle koncentration har symbolet cs og ikke [Cs], da kantede parenteser angiver aktuelle koncentrationer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2015 af Heptan

Der gælder at

K_v=[H^+][OH^-]

og ved 25 ºC er Kv = 10-14 M2

Specielt for stærke syrer gælder der, som det ser ud til at du har fanget, at de er 100 % dissocierede. Altså er hydronolysegraden α = 100 % = 1

Det er netop derfor at cs = [H+], såfremt man kan se bort fra vands egendissociation.


Svar #3
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Okay, så jeg skriver cs i stedet.

Så [OH-] = 10-14 M2 / 0,015 M = 6,6667 · 10-13 M?

Arh, så det er det der menes. Derfor er vurderingen 100 %?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2015 af Heptan

Exactement


Svar #5
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Jeg siger mange tak for den gode hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2015 af mathon

#2

såfremt man kan se bort fra vands egendissociation,
    hvilket man jo altid kan, såfremt den stærke monoprote syres koncentration cs > 10-6 M.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2015 af Heptan

#6

"Altid", ja, så længe det kun er stærke syrer.

For cs = 10-5 M (stærk syre) er pH = 5,96. Derfor foretrækker jeg betingelsen cs > 10-4 M, da pH = 4,00 for cs = 10-4 M.


Svar #8
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Monoprot og monohydron er det samme, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2015 af mathon

I en {cs} molær opløsning af en stærk, monoprot syre
vil [H3O+] = cs hvis cs > 10-6 M
og  [H3O+] = 10-7 hvis cs < 10-8 M

I det mellemliggende område kan [H3O+] beregnes
af:

                        \left [ H_3O^+ \right ]=c_s+\left [ OH^- \right ]
hvoraf
                                                \left [ H_3O^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]=\left [ H_3O^+ \right ]\cdot \left (\left [ H_3O^+ \right]-c_s \right )=K_{v}
hvoraf \left [ H_3O^+ \right ] kan beregnes.
For cs = 10-7 M findes således:
                                                 \left [ H_3O^+ \right ]=1,62\cdot 10^{-7}   og   pH=6{,}8


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2015 af Heptan

Hvoraf kommer udtrykket

                        \left [ H_3O^+ \right ]=c_s+\left [ OH^- \right ]    ?


Svar #11
25. februar 2015 af cecilied34 (Slettet)

Er monoprot og monohydron det samme? Bare så jeg lige er helt med


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. februar 2015 af Heptan

#11

Ja, og din lærer er nok gladest for monohydron.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2015 af mathon

#10

                               \left [ H_3O^+ \right ]=c_s+\left [ H_3O^+ \right ]_{vand}   


da vandets autoprotolyse bidrager med \left [ H_3O^+ \right ]_{vand}=\left [ OH^- \right ]

                             \left [ H_3O^+ \right ]=c_s+\left [ OH^- \right ]         da det er ubekvemt håndterbart 
                                                                                   med to forskellige \left [ H_3O^+ \right ]-koncentrationer.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. februar 2015 af Heptan

#9 #10

Ahh, det kommer af stofbevarelsen for [H3O+]. Den gælder i så fald for enhver ren opløsning af en stærk syre. Jeg lavede en regnefejl i #7.

#13

Tak


Skriv et svar til: Syre-beregninger, pH mm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.