Kemi

opløslighedsprodukter og koncentrationer.

07. marts 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opløselighedsprodukterne for det amfotere hydroxid Pb(OH)2 er L(Pb(OH)2) = 1,00 · 10^-16 M^3.
Ligevægtskonstanten svarende til ligevægten:


Pb^2+ + 3 OH^–   <--   --> [Pb(OH)3]^–

er β = 2,00 · 10^14 M^–3.

Pb(OH)2(s) tilsættes en 2,00 M natriumhydroxidopløsning, til opløsningen er
mættet. Beregn [Pb2+] og [Pb(OH)3 ^- ]

jeg ved ganske simpelt ikke hvilken formel jeg skal bruge. Den står ikke i mine noter


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2015 af mathon

                \frac{\left [Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ]}{\mathbf{\color{Red} \left [ Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2}\cdot \left [ OH^- \right ]}=2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3}

                \frac{\left [Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ]}{\left (1,00\cdot 10^{-16}\; M^3 \right )\cdot \left (2,00\; M\right )}}=2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3}

                \left [ Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ]=0,04\; M

                

         


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. marts 2015 af mathon

              \frac{0,04\; M }{\left [ Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^-\right]^3}= \left (2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3} \right )

               \left [ Pb^{2+} \right ]=\frac{0,04\; M}{(2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3})\cdot \left ( 2,00\; M \right )^3}=2,5\cdot 10^{-17}\; M


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2015 af Heptan

#1

                \frac{\left [Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ]}{\mathbf{\color{Red} \left [ Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2}\cdot \left [ OH^- \right ]}=2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3}

Hvis der ses bort fra vands egendissociation (kan man det?) er

[OH^-]=2,00\ M - [Pb(OH)_3^-]

og heraf

\frac{\left [Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ]}{\mathbf{\color{Red} \left [ Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2} \cdot \left ( 2,00\ M - [Pb(OH)_3^-] \right ) } =2,00\cdot 10^{14}\; M^{-3}

\Leftrightarrow \left [Pb{(OH)_{3}}^{-} \right ] =0,0392\ M

Heraf

[Pb^{2+}]=2,60\cdot 10^{-17}\ M


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2015 af Heptan

Ja, man kan godt se bort fra vands egendissociation. Man kan beregne de eksakte koncentrationer ved at løse følgende tre ligninger:

L(Pb(OH)_2)=[Pb^{2+}] \cdot [OH^-]^2

\beta = \frac{[Pb(OH)_3^-]}{[Pb^{2+}]\cdot [OH^-]^3}

$[Na^{}+ ]+[H^{}+ ]+2\cdot [Pb^{2+} ]=[OH^{}- ]+[Pb\left(OH\right)_{3} ]^{}-$


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2015 af mathon

Hvis der ses bort fra vands egendissociation (kan man det?)

      Ved tilsætning af 2,0 M NaOH er der vist ikke mange beregningsforstyrrende H3O+-ioner fra vandets
      autoprotolyse tilbage!


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2015 af Heptan

... Heraf den gode tilnærmelse

[Na^{}+ ]+ { \color{Red} [H^+ ]}+2\cdot [Pb^{2+} ]=[OH^{}- ]+[Pb\left(OH\right)_{3} ]^{}-

[Na^{}+ ]+2\cdot [Pb^{2+} ]=[OH^{}- ]+[Pb\left(OH\right)_{3} ]^{}-

og, da [Pb2+] ≈ 0 fås yderligere

[Na^{}+ ]=[OH^{}- ]+[Pb\left(OH\right)_{3} ]^{}-

Heraf udtrykket

[OH^{}- ]=[Na^{}+ ]-[Pb\left(OH\right)_{3} ]^{}-


Skriv et svar til: opløslighedsprodukter og koncentrationer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.