Matematik

Ligningssystem

18. marts 2015 af Camillawolff (Slettet) - Niveau: C-niveau

Halløj..

Sidder med en aflevering hvor man skal løse et ligningssystem som lyder sådan:

Y=2x+18

2Y=x-4

Nogen der kan hjælpe til hvordan man overhovedet regner et ligningsystem ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2015 af peter lind

Der findes flere metoder.

1. Gang den første ligning med 2 og træk den fra den anden. Du har nu en ligning i den ene ubekendt x. Løs denne og find dernæst  y af den første ligning

2. Isoler x i den anden ligning og sæt resultatet ind i den første. Du har nu en ligning i y


Svar #2
18. marts 2015 af Camillawolff (Slettet)

Jeg forstår det stadig ikke helt..


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2015 af peter lind

Prøv at gå i gang med en af metoderne. Så dukker det sandsynligvis op.

se evt. http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/ligninger.html


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2015 af Toonwire

#2

Én af de metoder der tales om handler om substitution, dvs. vi kan erstatte udtryk.

Eksempel:
\\ 4x=3y+2~~~~~~~~~~~~~~~(1) \\ 2x=2y+5~~~~~~~~~~~~~~~(2)

Nu er målet så at kunne erstatte / indsætte det ene af udtrykkene i det andet.
Vi kan evt. gange ligning (2) igennem med 2 således, at:
\\4x=4y+10~~~~~~~~~~~~~(2)

Nu har vi fået et udtryk for 4x på to forskellige måder.
Så vi kan substituere (2) ind i (1):
\\4y+10=3y+2~~~~~~~~(3)

Denne ligning kan du sikkert nemt løse: y=-8
Nu ved vi hvad y skal være, så vi kan indsætte den i én af de to originale ligninger (1) eller (2):
\\2x=2(-8)+5~~~~~~~~~(2)\\ \newline x=-\frac{11}{2}
 

Prøv selv om du kan løse din opgave nu. Anvend en af de andre metoder hvis denne ikke er ligefrem.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2015 af Stats

Y=2x+18
2Y=x-4

I den nederste ligning, isoleres Y

Y=2x+18
Y=(x-4)/2

Vi ser her, at Y = Y, og derfor må udtrykket 2x+18 og (x-4)/2 være det samme.

Man har derfor:
2x + 18 = (x - 4)/2, da Y = Y..

Vi finder dette x, således at udtrykket er sandt...
FIND DETTE...

Nu er man jo også interesseret i, hvilken værdi Y har.
Da 2x + 18 = (x - 4)/2 og
2x + 18 = Y (og (x - 4)/2 = Y), så kan du passende, indsætte denne x i udtrykket og regne Y ud.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.