Matematik

Hjælp til potensfunktion, forskrift for a

24. marts 2015 af stealthn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, er der nogen der kan hjælpe mig med den her?:)

Her er opgaven:

Hvordan finder man forskriften når man kender grafen gennem 2 punkter.

Du skal vise hvordan du kommer frem til formlen a =log y_2 -log y_1/logx_2 -logx_1 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2015 af Stats

Potensfunktion har forskriften: y = b·xa

Lad os antage at du har punkt (x1,y1) og (x2,y2)

Vi indsætter i forskriften og får 2 ligninger med 2 ubekendte

y1 = b·x1a
y2 = b·x2a

Deraf kan vi se:

y2/y1 = x2a / x1a som kan skrives: y2 / y1 = (x2 / x1)a

Vi vil gerne "hive" a ned, hvilket vi med fordel kan benytte os af logaritme funktionen.

log (y2 / y1) = a log(x2 / x1

Deler med log(x2 / x1) og derefter,
Benytter os af log(a / b) = log a - log b

log(y2 / y1) / log(x2 / x1) = a ⇔
(log y2 - log y1) / (log x2 - log x1) = a

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Hjælp til potensfunktion, forskrift for a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.