Kemi

Opløslighedsprodukt

24. marts 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har et opløslighedsprodukt opgivet for magnesiumhydroxid. Det er 5.6*10^-12M^3
Jeg skal nu regne ud hvor mange gram af dette der kan opløses i en pufferopløsning på pH = 9

Mg(OH)2 = 58.3 g/mol

Ingen af de opgaver jeg tidligere har lavet, har noget at gøre med pufferopløsninger. Hvordan beregner jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2015 af Heptan

Pufferopløsningen sikrer en konstant [OH-]-værdi. Det gør det nemmere at beregne opløseligheden:

s=\frac{K_o}{(10^{pH-14})^2}


Svar #2
24. marts 2015 af Luxiee (Slettet)

http://puu.sh/gOfyz/d733c50338.png
Kan bare ikke se hvordan jeg ender ud med den korrekte enhed? 


Svar #3
25. marts 2015 af Luxiee (Slettet)

Kan du fortælle hvordan jeg kommer videre? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2015 af mathon

I en pufferopløsning med pH = 9
er
                                                      \left [ OH^- \right ]=10^{pH-14}=10^{9-14}=10^{-5}\; M
I en mættet Mg(OH)2-opløsning
er:

                                                      \left [ Mg \right^{2+} ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2=5,6\cdot 10^{-12}\; M^3 

                                                      \left [ Mg \right^{2+} ]=\frac{5,6\cdot 10^{-12}\; M^3}{\left [ 10^{-5}\; M\right]^2}=5,6\cdot 10^{-7}\; M

Når der ses bort fra den yderst minimale OH- - der tilføres ved tilsætning af opløst Mg(OH)2 til pufferen med pH = 9,
haves:
                                                      \left [Mg(OH)_2 \right ]=\left [Mg^{2+} \right ]=5,6\cdot 10^{-7}\: M

I en puffer med pH = 9 er opløseligheden af Mg(OH)2 = 5,6·10-7 mol/L.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2015 af mathon

ækvivalent med:
I en puffer med pH = 9 er opløseligheden af Mg(OH)2 = 3,26·10-5 g pr. liter puffer = 32,6 μg pr. liter puffer.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2015 af mathon

tekstkorrektion i #4's 4. linje:

    I en mættet Mg(OH)2-opløsning
   er:       \rightarrow

    I en mættet Mg(OH)2-opløsning med pH = 9,
   er:      


Svar #7
25. marts 2015 af Luxiee (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Opløslighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.