Kemi

"Arbejde" i termodynamik

11. april 2015 af gariban - Niveau: A-niveau

Kan nogle forklare med hvad arbejde er i termondynamikken.

f.eks. her: 

I kemilaboratoriet arbejder man normalt med kemiske reaktioner ved konstant tryk, da man sædvanligvis anvender bægerglas og kolber uden låg. I det tilfælde kan første hovedsætning skrives således:
 ?Eindre = Ap + Qp

Ap er det tilførte arbejde ved konstant tryk, og Qp er den tilførte varme ved konstant tryk. Som sædvanlig skal vi tænke os, at temperaturen er den samme efter reaktionen som før reak­tionen

Altså hvad er arbejdens FUNKTION? :/


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2015 af Heptan

Et arbejde, A, er typisk en mekanisk tilførelse af energi.

I en cylinder kan et stempel fx udføre et arbejde  på en gas, ved at stemplet trykkes ned.

En anden måde at tilføre energi til et system på, er ved at varme på det. Denne form for tilførsel af energi til et system kaldes så varme, Q.


Svar #2
11. april 2015 af gariban

Aha ok. Synes det er underligt at man snakker om mekanisk tilførelse af energi i kemi.

Men når du nu skriver "I en cylinder kan et stempel fx udføre et arbejde  på en gas, ved at stemplet trykkes ned."

På hvilken måder en stempel så energi til systemet? Er det fordi trykket stiger? Og trykket forbliver jo heller ikke konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. april 2015 af Heptan

Ja, presser man et stempel i en cylinder , tilfører man energi til systemet. Man kan så lade trykket være konstant ved at trække energi ud af systemet i form af varme, Q. Hvis man ikke sørger for at trykket er konstant, vil tryk og temperatur stige i systemet, og det kalder man så en adiabatisk (=varmeisoleret) proces. I en sådan proces er Q = 0.


Svar #4
11. april 2015 af gariban

Okay!! Mange tak.


Skriv et svar til: "Arbejde" i termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.