Kemi

mængdeberegning

12. april 2015 af LineSuhe - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har brug for hjælp til disse to opgaver. Nogle som kan gennemskue hvordan jeg skal gøre, tænker at jeg skal bruge noget ideallov??

1. Hvor meget natriumcarbonat skal man afveje og ophede, hvis man ønsker at fremstille 1,00 g natriumoxid?

2. Hvor meget fylder den mængde carbondioxidgas, der herved bliver dannet (ved 20°C og 1,00 bar)?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2015 af Heptan

Na2CO3 (s)   →   CO2 (g) + Na2O (s)

1. Beregn stofmængden af 1,00 g natriumoxid. Da stofferne er i forholdet 1:1:1 jf. reaktionsskemaet, er alle stofmængderne identiske. Dvs. når vi har beregnet stofmængden af 1,00 g natriumoxid, kender vi også stofmængden af natriumcarbonat vi skal bruge til at starte med. Heraf kan massen af natriumcarbonat så beregnes. Benyt følgende formel i dine beregninger:

n=\frac{m}{M}

hvor n er stofmængden, m er massen og M er den molare masse.

2. Benyt idealgasloven

V=\frac{nRT}{p}

hvor n er stofmængden, R = 8,3145 L·bar/(mol·K), T er den absolutte temperatur (angivet i Kelvin), og p er trykket.


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.