Kemi

Stofmængdekonc.! HJÆLP

15. april 2015 af ejejejej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal bestemme: Hvad vil stofmængdekoncentrationen være i urinen hos en person der har indtaget 5mg testosteron, og som udskiller 2% i en liter urin?

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal løse opgaven. Er massen de 2% ud af 5 mg, og skal jeg så bruge formlen c = n/V, hvor V er 1??

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2015 af mathon

             c(testosteron)=\frac{\frac{\left (5\; mg \right )\cdot 0,02}{288,42\; \frac{mg}{mmol}}}{1\; L}=347\; \frac{\mu mol}{L}=347\; \mu M


Svar #2
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Godt, så jeg fik  det rigtige: 3,46703 · 10^-7 mol/L ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2015 af mathon

                347\; \mu M=3{,}47\cdot 10^{\mathbf{\color{Red} -4}}\; M


Svar #4
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, men det er fordi jeg har regnet i g og mol. Jeg omregnede massen fra mg til g, og molarmassen fandt jeg i g/mol. Jeg forstår ikke helt, hvordan molarmassen bliver i mg/mmol?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2015 af mathon

               288{,}42\; \frac{g}{mol}=288{,}42\; \frac{mg}{mmol}


Svar #6
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

nååå, okay, tak :)


Svar #7
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Men burde jeg ikke få det samme resultat, uanset om jeg anvendte g og mol, mg og mmol?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2015 af mathon

               Jo


Svar #9
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Men hvorfor gør jeg så ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2015 af mathon

Ingen kan vide, hvad der i #2 ligger bag
ytringen:
                  "…jeg fik 3,46703 · 10-7 mol/L"


Svar #11
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Jeg startede med at udregne 2 % af 5 mg = 0,005 g. Herefter beregnede jeg stofmænden: n = m/M = 0,0001 mol/288,431 g/mol

Efterfølgende brugte jeg c = n/V


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. april 2015 af Heptan

#11 Det er da også helt korrekt.

mathon har vist en faktor 1000 fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2015 af Heptan

#1

             c(testosteron)=\frac{\frac{\left (5\; mg \right )\cdot 0,02}{288,42\; \frac{mg}{mmol}}}{1\; L}= {\color{DarkGreen} 0,347}\; \frac{\mu mol}{L}={\color{DarkGreen} 0,347}\; \mu M

#10

Ingen kan vide, hvad der i #2 ligger bag
ytringen:
                  "…jeg fik 3,46703 · 10-7 mol/L"

Se evt. #1 


Svar #14
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, tak for det!


Svar #15
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Er det så 0,347 * 10^-6 M?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. april 2015 af Heptan

Det er pænere at skrive 3,46703 · 10-7 M, og så evt. overveje hvor mange betydende cifre man gerne vil have med.


Svar #17
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Ja, okay, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. april 2015 af mathon

Sorry!
             \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! c(testosteron)=\frac{\frac{\left (5\; mg \right )\cdot 0,02}{288,42\; \frac{mg}{mmol}}}{1\; L}=\frac{3{,}47\cdot 10^{-4}\; \mathbf{\color{Red} m}mol}{1\; L}=3{,}47\cdot 10^{-\mathbf{\color{Red} 7}}\; \frac{mol}{L}=3{,}47\cdot 10^{- 7}\; M


Skriv et svar til: Stofmængdekonc.! HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.