Kemi

Syre-base

26. april 2015 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Man ønsker at fremstille en pufferopløsning med en pH på 5,0 ud fra 100 mL 0,0100 M
butansyreopløsning. Butansyre har pKs = 4,8.


d) Bestem, hvor stort et volumen 0,0100 M NaOH, der skal tilsættes.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2015 af mathon

Af pufferligningen
har du:
                                   pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                   \frac{n_b}{n_s}=\frac{10^{pH-pK_s}}{1}

                                   \frac{n_b}{n_b+n_s}=\frac{10^{pH-pK_s}}{1+10^{pH-pK_s}}

                                   \frac{n(C_3H_7COO^-)}{{(0,100\; L)}\cdot \left ( 0,0100\; \frac{mol}{L} \right )}=\frac{10^{5,0-4,8}}{1+10^{5,0-4,8}}

                                  \frac{n(C_3H_7COO^-)}{{0,001\; mol} \right )}=\frac{10^{0,2}}{1+10^{0,2}}

                                  n(C_3H_7COO^-)=6,1314\cdot 10^{-4}\; mol

Stofmængdeforholdet
                                  C_3H_7COO^-\; :\; NaOH=1\; :\; 1

hvoraf
                                  V(NaOH)\cdot \left ( 0{,}0100\; \frac{mol}{L} \right )=6{,}1314\cdot 10^{-4}\; mol

                                   V(NaOH)=\frac{6{,}1314\cdot 10^{-4}\; mol}{0{,}0100\; \frac{mol}{L}}=0{,}061314\; L=61{,}314\; mL
                                          


Svar #2
26. april 2015 af abc14 (Slettet)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2015 af Serotonin (Slettet)

Hej - jeg ved godt at denne tråd er gammel, men jeg forstår ikke helt, hvordan stofmængden af C3H7COO- beregnes? Kan forklaringen evt. uddybes?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2015 af mathon

anvendt er
                            \frac{a}{b}=\frac{c}{d}\Leftrightarrow \frac{a}{a+b}=\frac{c}{c+d}

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. maj 2015 af mathon

                                 \frac{n(C_3H_7COO^-)}{{(0,100\; L)}\cdot \left ( 0,0100\; \frac{mol}{L} \right )}=\frac{10^{5,0-4,8}}{1+10^{5,0-4,8}}

                                 \frac{n(C_3H_7COO^-)}{10^{-3}\; mol \right )}=\frac{10^{0{,}2}}{1+10^{0{,}2}}

                                n(C_3H_7COO^-)=\frac{10^{0{,}2-3}}{1+10^{0{,}2}}\; mol=6{,}1314\cdot 10^{-4}\; mol

 


Skriv et svar til: Syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.