Kemi

Oxydols koncentration

27. april 2015 af pige5 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har en opgave, som jeg er i tvivl om. Jeg har lavet de to første dele af opgaven, men jeg er i tvivl om den sidste del. 

Opgaven lyder på: 

Hydrogenperoxid anvendes til sårrensning. Oxydol er handelsnavnet for en 3 % opløsning af hydrogenperoxid. 
   Koncentrationen af Oxydol tjekkes ved en redoxtitrering.
   Der anvendes 1 mL Oxydol til analysen. 
   Først tilsættes overskud af iodid, I- i sur væske. Herved dannes hydrogenperoxid. 

Den dannede diiod titreres derefter med en 0,1 M Na2S2O3 opløsning. 

Der tilsættes stivelse som indikator. I ækvivalenspunktet er der tilsat 17,4 mL Na2S2O3 opløsning. 

c) Beregn Oxydolens koncentration og kommenter resultatet. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2015 af Heptan

Herved dannes hydrogenperoxid

Er du sikker på at der dannes mere hydrogenperoxid? Det er jo netop den man skal analysere, jeg kan ikke se hvordan der skulle dannes mere ... ? 


Svar #2
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Undskyld, der skal stå omdannes hydrogenperoxid og vi får diiod. 


Svar #3
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Jeg tænker, man skal bruge formlen: c = n/v

men jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg skal bruge som data. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2015 af Heptan

Prøv at opskrive de relevante reaktioner. Så kan man nemlig let se, i hvilket forhold de reagerer.


Svar #5
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Det har jeg gjort, men jeg kan ikke se det. 

Min volumen er 1 mL, ikke, da der anvendes 1 mL Oxydol til analysen? 

Men jeg forstår ikke, hvad stofmængden er. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2015 af Heptan

Det er netop den du skal beregne ... man kan ikke beregne den ud fra de 1 mL.

Beregn stofmængden af anvendt thiosulfat, og gang med en heltallig faktor for at få stofmængden af hydrogenperoxid.


Svar #7
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

vil det sige. 

n(thiosulfat) = 0,1 mol/L * 0,0174 L = 0,00174 mol 

stofmængden ganges med 2: 

0,00174 mol * 2 = 0,00348 mol 

koncentrationen findes: 

0,00348 mol/0,001 L = 3,48 mol/L 

?? 


Svar #8
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Ej, det er forkert... 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2015 af Heptan

Næsten, du skal dividere med 2 istedet for at gange.


Svar #10
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Okay, tak. Men er 0,0174 L rigtig i udregningen af stofmængden? Eller er det det forkerte tal? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2015 af Heptan

Du har brugt formlen n = cV, og det er korrekt


Svar #12
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Jamen er det rigtig, at 0,0174 L skal stå på V's plads? 

Og hvorfor dividerer vi med 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. april 2015 af Heptan

I bruttoreaktionen er thiosulfat og hydrogenperoxid i forholdet 2:1, dvs. der forbruges dobbelt så meget thuiosulfat som der var hydrogenperoxid til stede.


Svar #14
27. april 2015 af pige5 (Slettet)

Okay tak.Jeg tror, jeg forstår det. Men jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide, om jeg indsætter den rigtige volumen, når jeg skal udregne stofmængden, for det er rimelig relevant for resten af resultaterne :) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. april 2015 af Heptan

Det gør du. Du skal bare tro på dig selv. ;)


Svar #16
03. maj 2015 af pige5 (Slettet)

Jeg har fundet ud af det. Jeg skal bare lige høre, hvad er der at kommentere på koncentrationen? 


Skriv et svar til: Oxydols koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.