Kemi

Ioner

29. april 2015 af UchihaItachi - Niveau: B-niveau

Er ikke helt med på hvordan jeg ved, at Na har kun en plus ladning og fx Fe har 2 + ladning. Eler Cl har en minus ladning. Kan det forklares tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2015 af mathon

       I folkeskolens "kemipensum" redegøres der for de første 18-20 stoffers elektronopbygning,
       ses nedenfor:


 

            

Vedhæftet fil:hovedgrupper.doc

Brugbart svar (1)

Svar #2
30. april 2015 af mathon

Efter stof nr. 21 begynder en udfyldning af indre skaller/elektronniveauer.

I den forbindelse skelnes der mellem
                                                                s-,p-,d- \; og \; f-elektroner

Elektronkonfigurationen for
                                                _{26}Fe    er Argonstruktur plus 8 elektroner

                                                _{26}\mathbf{\color{Red}Fe} \left [ Ar \right ] 3d^{\, 6}\; 4s^2

Under iondannelse afgives ofte 2 elektroner, så
ionen er:
                                               \left [_{26}\mathbf{\color{Red}Fe} \left [ Ar \right ] 3d^{\, 6} \right ]^{2+}     noteret  Fe^{2+}          som danner Fe(II)-forbindelser

men i meget elektronegativt "selskab"
lader en elektron fra d-niveauet sig "rive med ud"
så ionen bliver:

                                               \left [_{26}\mathbf{\color{Red}Fe} \left [ Ar \right ] 3d^{\, \mathbf{\color{Blue} 5}} \right ]^{3+}     noteret  Fe^{3+}         som danner Fe(III)-forbindelser

 
 


Skriv et svar til: Ioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.