Matematik

Hjælp til matematikaflevering

30. april 2015 af Anonym97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Er der en der kan hjælpe mig med to opgaver i min matematikaflevering?

Den første opgave lyser sådan:

En kile fremkommer ved at save en kasseformet træklods med kvadratisk bund midt over som vist på figuren. Sidelængden i bunden er x, og klodsens højde er h (begge målt i cm). Det oplyses, at kilens volumen er 100cm^3.

a) Bestem h udtrykt ved x, og gør rede for, at kilens overflade udtrykt ved x kan skrives som
O(x) = x • (√(x2 + 40000/x4)) + x2 + 400/x.

b) Bestem x, så kilens overflade bliver mindst mulig, idet 0<x<10.

Den anden opgave lyder:

På figuren ses en skitse af graferne for tre funktioner f, g og h. Gør rede for, hvilken af funktionerne g og h, der er den afledede funktion til f.


Svar #1
30. april 2015 af Anonym97 (Slettet)

Og lige et billede til den anden opave


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2015 af kraken0406 (Slettet)

a)

For at bestemme h ud fra x skal du skrive ligningen op udtrykt både ved hjælp af h og x for rumfanget/volumenet. Du sætter udtrykket for rumfanget lig med 100. Herefter isolerer du h i denne ligning. 

Rumfanget/volumenet må være halvdelen af den kasse der fremkommer ved at gange længde med bredde og med højde. 

Længden er h, højden er x og bredden er x. Derfor haves: 

Volumen: 1/2*x*x*h=100 <=> h=200/(x^2)

Kilen er en rummelig figur med 5 sider. For at bestemme overfladen, det vil sige overflade arealet, skal du lægge arealerne af de 5 flader sammen udtrykt ved x. 

En flade er x^2, en anden flade er h*x, 2 ens flader forekommer i form af den retvinklede trekant der fremkommer mellem h og x, det vil sige for de 2 flader: 2*h*x*1/2 = h*x , den sidste flade kræver lidt udregning. Det er hypotenusen fra den retvinkelde trekant med kateterne h og x. Det vil sige hypotenusen = sqrt(x^2+h^2)  skal ganges med x. 

Alt i alt har du: 

Overflade: x^2 + h*x + h*x + sqrt(x^2+h^2)*x 

Indsæt dit h udtrykt ved x 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2015 af kraken0406 (Slettet)

b) 

Nu har du bestemt overfladen ud fra x. 

Du skal nu finde det minimum der forekommer på grafen for overfladen inden for det åbne  interval ]0;10[ på x aksen

Du differentierer funktionen og sætter O' (x) = 0 

For at dokumentere at det er et minimum bliver du nødt til at plotte funktionen, da O'(x)=0 kun udtrykker ekstrema (vækstrate lig 0). 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2015 af mathon

                                    O(x)=\frac{1}{x}\sqrt{x^6+40000}+x^2+\frac{400}{x}

                                    


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2015 af Andersen11 (Slettet)

Skærmbillede 2015-04-30 kl. 11.40.36.png

#1

b) Benyt, at den afledede f '(x) af f(x) er positiv, hvor f(x) er voksende, og f '(x) er negativ, hvor f(x) er aftagende. Identificer de intervaller, hvor f(x) er voksende eller aftagende, og sammenlign så med graferne for g og h.


Skriv et svar til: Hjælp til matematikaflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.