Matematik

Logaritmer

04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

jeg har 2 opgaver som skal løses i hånden (uden hjælpemidler) som volder mig problemer:

a) Løs ligningen log(x)+7=2

b) Løs ligningen log(x)-log(kvadratrod af x)=1/2

Kan i hjælpe? 

Vh Johan. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2015 af Heptan

a) Træk 7 fra på begge sider:

log(x) = -5

Dernæst "10 opløftet i" på begge sider:

10log(x) = 10-5

⇔ x = 10-5

b) Benyt regnereglerne

log(a) - log(b) = log(a/b)

og

log(ay) = y · log(a)


Svar #2
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Mange tak.. :-) 

Jeg kan regne ud, at det er noget med potensreglen kvadratrod af x = x^1/2, men hvordan jeg lige grejer den kan jeg ikke se. Kan du hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2015 af Heptan

Det er korrekt. Prøve at bruge

log(a) - log(b) = log(a/b)

først, og benyt at 1/x = x-1/2


Svar #4
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

når jeg har skrevet log(x)/log(kvadratrod af x) = 1/2, hvad skal jeg så? 


Svar #5
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Eller log(x^1/2) i stedet for kvad.rod


Svar #6
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Hovsasa, det er selvfølgelig log(x/x^1/2)=1/2


Svar #7
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Jeg er kommet frem til log(kvadratrod af x) = 1/2

En der kan hjælpe mig videre?


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. maj 2015 af Heptan

Benyt

log(ay) = y · log(a)

til at sætte ½ uden for logaritmen, sådan her:

log(x½) = ½ · log(x)


Svar #9
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Men jeg skal få den til x = 10.... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. maj 2015 af Heptan

Det får jeg det da også til. Hvad får du?


Svar #11
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Jeg har flyttet 1/2 til den anden sidde så der står: log(x)=1

Hvordan får jeg så x=10? 


Svar #12
04. maj 2015 af johankristensen111 (Slettet)

Jeg fandt ud af det - tak tak :-) 


Skriv et svar til: Logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.