Matematik

Bro-konstruktion, hvordan finder jeg cirklens ligning?

14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen,

Jeg er stødt ind i et problem, jeg skal finde cirklens ligning ved hjælp af tegning (vedhæftet) og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Jeg ved dog, at jeg skal benytte mig af formlen for cirklens ligning..

Dette er hvad der står skrevet i opgavens beskrivelse:


Figuren viser den geometriske opbygning af en brokonstruktion.
Den øverste del er en del af en parabel, medens den nederste del (vejbanen) er en del af en cirkel.
Stængerne, der forbinder cirkeldelen med parabeldelen, er alle lodrette.
a) Du skal indlægge et koordinatsystem på figuren.

ignorer denne, jeg har lavet den
b) Du skal bestemme en ligning for parablen i det valgte koordinatsystem.

ignorer denne, jeg har lavet den
c) Du skal bestemme en ligning for cirklen i det valgte koordinatsystem.

er blank
d) Du skal bestemme længden af brokonstruktionens lodrette stænger.

også blank

Vedhæftet fil: Capture.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2015 af mette48 (Slettet)

Hvor har du lagt koordinatsystemet?

Uden den oplysning kan man ikke finde ligningen for cirklen i koordinatsystemet.

Det er også rart at kunne se svarene på de andre spørgsmål.


Svar #2
14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet)

Her er koordinatsystemet jeg har lavet i geogebra, sat ind (vedhæftet)

Svaret på B er f(x)=-0,014*x^2+0x+35, den lavede jeg ved hjælp af WordMat's løs ligning funktion, ud fra tre ligninger med tre ubekendte.

0=ax^2+bx+c

0=a*(-50)^2+b*(-50)+c

35=a*0^2+b*0+c

0=a*50^2+b*50+c

Vedhæftet fil:Capture2.PNG

Svar #3
14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet)

Det skal lige siges at cirklen i geogebra er indsat efter øjemål.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. maj 2015 af peter lind

Med det koordinatsystem er x koordinaten for cirklens centrum 0. radius er opgivet så du mangler blot y koordinaten for centrum.

Kald cirklens centrum C, koordinatsystemets begyndelsespunkt O. Se på trekant CAO. Det er en retvinklet trekant hvor du kender hypotenusen (radius) og OA. Brug pytagoras til at finde OC


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. maj 2015 af mette48 (Slettet)

Ude til venstre på tegningen er der angivet en vinkel mellem parabelen og cirkelbuen.

Ud fra den kan man finde hældningen for cirkeltangenten. Der ud fra kan centrum, som ligger på y-aksen, finde

Det er svært at se, om vinkelen er oplyst eller det er radius i cirklen du kender.

Næste gang du beder om hjælp vil jeg anbefale at du skriver hele opgaveteksten, som du har fået den. Det gør det nemmere at hjælpe dig.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2015 af peter lind

#5 Det forudsætter at man kender den pågældende vinkel


Svar #7
14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet)

#4 Okay, jeg tog sqrt(215^2-50^2) og det gav 209,10. Det betyder så at centrum er i (0, 209.10)

Det så gøre cirklens ligning til (x-0)^2+(y-209,10)^2=215^2, ikke? :P


Svar #8
14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet)

#5 Jeg beklager hvis opgaveteksten jeg har opgivet er mangelfuld el. 

Her er hele opgaven, men det ændrer ikke på ret meget.

Vedhæftet fil:Capture3.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #9
14. maj 2015 af peter lind

I dit koordinatsystem ligger cirklens centrum under x aksen så centrum er (0, -209,10)


Svar #10
14. maj 2015 af standardbrugernavn (Slettet)

Nåår ja, selvfølgelig.


Skriv et svar til: Bro-konstruktion, hvordan finder jeg cirklens ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.