Matematik

Induktion - vis uligheden

17. maj 2015 af sashii - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har problemer med opgave 2.b) i dette link

Jeg har indtil videre fundet frem til a_1 = 5/3, så 2/3 <= 5/3 <= 5/3 er opfyldt. 

Jeg antager at 2/3 <= 2 - 1/2 a_n-1 <= 5/3

og vil for n+1 vise 2/3 <= 2 - 1/2 a_n <= 5/3

Men kan ikke se hvordan jeg skal arbejde videre med denne. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2015 af peter lind

Løs ulighederne 2-½x ≤ 5/3 og 2-½x ≥ 2/3


Svar #2
17. maj 2015 af sashii

#1, Så får jeg at a_n ≥ 2/3 og a_n ≤ 8/3.

Det er vel ikke det jeg skulle få. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2015 af peter lind

Dermed har du vist at   2/3 ≤ 2-½x ≤ 5/3  <=> 2/3 ≤ x ≤ 8/3

Da der gælder [2/3, 5/3]⊂ [2/3;8/3]  vil an-1 ∈ [2/3; 5/3]  => 2-½an-1= an ∈ [2/3; 5/3]


Svar #4
17. maj 2015 af sashii

#3, Jeg kan se hvad du mener. Tak skal du have!

Du ved vel ikke hvordan man kan finde konvergensradius ud fra dette, vel?
Lige umiddelbart ville jeg mene, at det er  |r| < 1, da det er en geometrisk række. Men der står i opgaven, at jeg skal benytte hvad jeg har fundet frem til, til at bestemme konvergensradius.. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. maj 2015 af peter lind

Du har at 2*xn/3 er en minorant række og 5*xn/3 og de begge har konvergensradius 1 må det samme gælde for den givne række


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. maj 2015 af YesMe (Slettet)

Skulle det ikke være 2/3 ≤ an ≤ 5/3 ⇔ 2/3 ≤ an - 1 ≤ 8/3?

Hvis dette er gjort, skulle man ikke vise 2/3 ≤ an og an ≤ 5/3 vha. induktionen hver for sig?


Svar #7
17. maj 2015 af sashii

#5, Er det en skrivemåde du har fra summen for en geometrisk række? 

\sum_{n=0}^\infty r^n a_0 = \frac{a_0}{1-r}


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2015 af peter lind

#6 Det gælder også, men du har faktisk vist den noget skrappere begrænsning for an

#7 jo


Svar #9
17. maj 2015 af sashii

#8, men så er konvergensradius vel givet ved |r| < 1 og ikke |r| = 1. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. maj 2015 af peter lind

Nej. for ethvert endelig n og x ≥0 gælder

\sum_{1}^{n}\tfrac{2}{3}x^{n}\leq \sum_{1}^{n}\tfrac{2}{3}a_{i}x^{n}\leq \sum_{1}^{n}\tfrac{5}{3}x^{n}

Da den højre sum er konvergent for x ∈[0;1] og midtersummen er monoton voksende er midtersumme konvergent i intervallet. Da venstre side er divergent for x > 1 må midtersummen også være det. altså er midtersummen konvergent for x ∈[0,1]


Svar #11
17. maj 2015 af sashii

#10, Er udtrykket ikke givet ved 

\sum_{n=0}^\infty \frac{2}{3}x^n \leq \sum_{n=0}^\infty a_n x^n \leq \sum_{n=0}^\infty \frac{5}{3}x^n


Så vidt jeg kan se er både højre og venstre side konvergent for  x ∈[0;1], og derfor må midtersummen også være det. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. maj 2015 af peter lind

Du har ret i at de 2/3 i midtersummen er forkert. og ja du kan af dette slutte at midtersummen er konvergent


Svar #13
17. maj 2015 af sashii

#12, dvs. at konvergensradius, r = 1, ikke sandt? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. maj 2015 af peter lind

Af #8 kan du slutte at konvergensradius er mindst 1. For at bevise at konvergensradius ikke er større end 1 skal du vise at rækken er divergent for x > 1. Dette er gjort i #10


Svar #15
17. maj 2015 af sashii

Tak for hjælpen Peter Lind :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. maj 2015 af peter lind

rettelse til det foregående. Ingen af rækkerne er konvergent for x = 1. De lukkede intervaller skal altså laves om til halvåbne


Skriv et svar til: Induktion - vis uligheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.