Kemi

måling af pH-værdi for en citron

07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg skal op til eksamen i Kemi C i morgen og jeg har et spørgsmål jeg ikke kan finde ud af: 

Hvordan kan pH-værdien for en citron måles? 

håber i kan hjælpe mig 

på forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2015 af mette48 (Slettet)

Kom noget af citromsaften på et stykke indikatorpapir.


Svar #2
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

Den har jeg skrevet ned. 
- der findes også en formel for måling af pH-værdi, og det er den jeg er i tvivl om hvordan man gør. 
Jeg ved det har noget at gøre med -log også er jeg faktisk lost :( 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2015 af Heptan

pH er defineret som minus titalslogaritmen til den aktuelle koncentration af oxonium:

pH = -log[H3O+]

Hvis man kan måle koncentrationen af H3O+, så kan man bruge formlen til at beregne pH.


Svar #4
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

okay. vil det sige at når den molar koncentration for citronsyrer er 192,12, skal jeg sige -log(192,12)? 

også er ph-værdien for citron = -2,28

men ph-værdien for citron er ikke et negativt tal? hvis jeg bare skriver log(192,12) giver den det rigtige tal, men ikke hvis jeg sætter minus foran :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2015 af Heptan

Nej, citronsyre er ikke det samme som H3O+. Du mangler en enhed på den såkaldte molare koncentration.

Du har måske lyst til at læse op på mængdeberegning og syre/base.


Svar #6
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

så forstår jeg bare ikke helt hvorfor du så skriver H3O+, når jeg ikke skal bruge det til noget. Jeg har aldrig været god til kemi og bliver det heller aldrig. derfor skrev jeg herinde for at se om nogle ville hjælpe mig. 


Svar #7
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

jeg spurgte hvad formlen for ph-værdien for citronsyrer var, så regnede jeg da med at den formel du skrev havde noget med den at gøre. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2015 af Soeffi

#4 ... molar koncentration for citronsyrer er 192,12...

Det er molmassen af citronsyre, der er 192,12 g/mol.


Svar #9
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

Lige præcis Soeffi. Men når jeg så skal finde ph-værdien for citronsyrer skal jeg indsætte 192,12 g/mol ind i min formel som hedder -log, ikke? 

når jeg gør det siger den -2,28 

Det kan jo ikke passe når jeg allerede ved at ph-værdien for citronsyrer er 2,28, altså uden minus? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2015 af Soeffi

#9

Lige præcis Soeffi. Men når jeg så skal finde ph-værdien for citronsyrer skal jeg indsætte 192,12 g/mol ind i min formel som hedder -log, ikke? 

når jeg gør det siger den -2,28 

Det kan jo ikke passe når jeg allerede ved at ph-værdien for citronsyrer er 2,28, altså uden minus? :-)

Det tal, som du tager logaritmen af, skal have enheden mol/liter. Du skal bare ikke tage enheden med, når du tager logaritmen.


Svar #11
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

haha ups. efter at have læst det 117 gange, har jeg fundet ud af du skrev mol massen. og ikke molar massen. ups! 
- men hvordan finder jeg så molarmassen? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juni 2015 af gariban

Molarmassen finder du ved at kigge i det periodiske system :)

Svar #13
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

det har jeg også gjort. citronsyrer har bogstaverne C6H8O7. 

så har jeg fundet molarmassen på de hver og ganget med antallet af enheder og til sidst har jeg lagt dem sammen og fået 192,12 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. juni 2015 af gariban

Når du vil finde pH for Citronsyre betragtes der, at Citronsyre er en meget stærk syre. Derfor vil koncentrationen af H3O+ næsten være lig med koncentrationen af Citronsyre. Når du vil finde koncentrationen af Citronsyre må du kende dens volume og stofmængde. Ved at dividere stofmængden mellem voluminet finder du koncentrationen. Herfter tager du -logaritmen til koncentrationen som svarer til -koncentrationen af H3O+. Også har du pH.

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. juni 2015 af gariban

Du kan ikke bruge molarmassen direkte.

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. juni 2015 af gariban

Grunden til H3O+ koncentration næsten er lig med koncentrationen af Citronsyre skyldes at en stærk syre reagere næsten 100% med vand. Betragt Citronsyre er en syre S og B er basen der bliver dannet.

Reaktionsskema:
S + H2O -> H3O+ + B

Her reagere S næsten 100% med vand.

Svar #17
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

Ja den kendte jeg godt. men for at finde stofmængden skal man dividerer massen med molarmassen og dem kender jeg jo ikke for citronsyrer? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. juni 2015 af gariban

Molarmassen kender du men massen for et stof i en opløsning plejer man ikke at kende. Det naturlige vil være man får koncentrationen opgivet.

Svar #19
07. juni 2015 af Mathildek94 (Slettet)

Ja okay. 

altså det min opgave går ud på er vel at finde ph-værdien vha. en formel. Men når jeg ikke får nogle tal opgivet, så kan jeg ikke bruge den, eller hvad? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. juni 2015 af gariban

Du skal junglere med to formler:

n = V * c
og
n = m / M

Den øverste formel plejer man at bruge i opløsninger. Den nederste ved faste stoffer.
Men det kommer også helt an på din opgave og de informationer du får opgivet.

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.