Kemi

Ligevægtsloven

09. juni 2015 af Ib2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er meget i tvivl, når man siger at en kemisk reaktion er forskudt imod henholdvis højre eller venstre. Mener man at ligevægtsbrøkken står til højre eller venstre for ligevægtskonstanten, eller snakker man om den vej brøkken skal bevæge sig for at komme i ligevægt???


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2015 af fibigersdk (Slettet)

Det du skal vurdere er, om ligevægsbrøken er over eller under 1.

Tager man fx reaktionen
N2 + 3H2 2 NH3

Så er ligevægsbrøken

([NH3]^2)/([N2]*[H2]^3) = K

Når K er større end 1 er der størst koncentration på produktsiden dvs den er forskudt mod højre. Er den under 1 er den forskudt mod reaktant-siden (venstre)

Værdien kan findes ved ln K = -dG, som findes i databogen

Svar #2
09. juni 2015 af Ib2012 (Slettet)

Så hvis reaktionene er forskudt mod højre, betyder det så at den skal gå mod venstre for at komme i ligevægt, eller betyder det at den bevæger sig imod højre for at komme i ligevægt??


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2015 af Heptan

Nej, en ligevægt kan godt være forskudt mod højre eller venstre, også når der er tale om en ligevægt.

En ligevægt er ligesom de gamle vægte man brugte ... når man først lægger noget på vægten svinger den frem og tilbage, og der er ikke ligevægt. På et tidspunkt står den stille (ligevægt), og så vejer højresiden eller venstresiden mere end den anden (eller også vejer de det samme).


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2015 af Heptan

#1 Det er en god tommelfingerregel, men der er et problem med dit eksempel: hvis der fx er 4 bar NH3, 3 bar H2 og 1 bar N2 er ligevægten tydeligvis forskydt mod højre. Men beregner man ligevægtsbrøken får man:

K=\frac{(4\ \textup{bar})^2}{1\ \textup{bar}\cdot (3\ \textup{bar})^3}=0,59\ \textup{bar}^{-2}

K < 1 bar-2 og reaktionen er forskudt mod højre

Man må i den konkrete opgave vurdere hvilken retning ligevægten er forskudt ved at se på koefficienterne i reaktionsskemaet og sammenligne med ligevægtsbrøken.


Skriv et svar til: Ligevægtsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.