Matematik

Beregning af jordvold

10. juni 2015 af blobbi (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg har 256m3 jord som jeg skal anvende til en jordvold, som har tværsnit som vist på det vedhæftede billede
Hvordan skal jeg gøre?
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Beregn tværsnitsarealet af jordvolden ( del tværsnittet op i en kvartcirkel og nogle trekanter ).

Volumen = tværsnitsareal * længde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2015 af Soeffi

Hvad er spørgsmålet?


Svar #3
10. juni 2015 af blobbi (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det fordi jeg har kun 3 oplysninger:/

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2015 af hesch (Slettet)

#3: Kvartcirklen er placeret øverst i volden. Kald dennes centrum for C.

Tegn en højde fra C ned på grundlinien. Længden af denne højde er 3m - R. Du har nu en firkant hvori du kender alle vinkler og to sider (højden og R). Det er nok til at finde arealet af firkanten. Der er to spejlvendte firkanter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2015 af hesch (Slettet)

Her skulle der have været en tegning.

Mangler igen hjælp fra Soeffi.  Den ligger som pdf-fil på mit skrivebord.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2015 af SuneChr

En cirkel med r = 1 har arealet π
Et kvadrat med sidelængden 2 har arealet 4
Indskrives cirklen i kvadratet er kvadratets areal (4 - π) større end cirklens.
Hvert hjørne har derfor arealet (4 - π) / 4


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2015 af SuneChr

SP 1106150152.PNG

Vedhæftet fil:SP 1106150152.PNG

Svar #8
11. juni 2015 af blobbi (Slettet)

Jeg har fået arealet til at være 12,45 m2

V= A * længde
Længde = V/A
Længde = 256 m3 / 12,45 m2 = 20,56 m

Nogen der ved om det er korrekt? :-)

Svar #9
11. juni 2015 af blobbi (Slettet)

Fandt en fejl, jeg mener: 
#8 Jeg har fået arealet til at være 11,45 m2

V= A * længde
Længde = V/A
Længde = 256 m3 / 11,45 m2 = 22,36 m

Nogen der ved om det er korrekt? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juni 2015 af SuneChr

Areal  5+4\sqrt{2}+\frac{\pi }{4}\approx 11,442252

Længde  ≈   22,373


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. juni 2015 af Soeffi

Jordvoldens tværsnitsareal er det røde skraverede areal plus det blå skraverede areal. 

Det røde areal findes som den store rødt-optrukne trekant minus den lille rødt-optrukne trekant, der har ciklens korde som grundlinje. 

Linjen, der går fra cirklens centrum og op til toppen af den store trekant, er diagonalen i et kvadrat med siden 1 m. Denne diagonal har længden √2 m. Samlet højde af stor trekant: 2 + √2 ≈ 3,141 m. Højden af den lille røde trekant er halvdelen af samme diagonal: (1/2) · √2 m = 1/√2 m.

Både den store og den lille røde trekant er en ligebenet retvinklet trekant, hvis areal kan findes som trekantens højde i anden:
    Areal af stor trekant: (2 + √2)2 m2 = (4 + 4√2 + 2) m= (6 + 4√2) m2
    Areal af lille trekant: (1/√2)2 m2 = 1/2 m2
     Areal af rødt skraveret område: (6 + 4√2) m2 - 1/2 m2 = 5,5 + 4√2 m2

Arealet af cirkelafsnittet (blåt område) er: (1/2) · 1 m · (π/2 - sin(π/2)) m = 1/2 m · (π/2 - 1) m =  (π/4 - 0,5) m2.

Jordvoldens tværsnits areal: (5,5 + 4√2 + π/4 - 0,5) m2 = 5 + 4√2 + π/4 m= 11,44 m2

Vedhæftet fil:jord_vold.png

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. juni 2015 af Soeffi

#11 Rettelse:
Arealet af cirkelafsnit: (1/2) · (1 m)2 · (π/2 - sin(π/2)) = 1/2 m2 · (π/2 - 1) =  (π/4 - 0,5) m2.

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juli 2015 af Soeffi

CAS konstruktion. Trapezens areal er 11,2 m2. Cirkelafsnittets areal kan ikke måles i Tnspire.


Skriv et svar til: Beregning af jordvold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.