Kemi

Hydronolysegrad

13. juni 2015 af claudiakec (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg forstår ikke helt hvorfor hydronolysegraden øges når koncentrationen af syren bliver mindre. Er der nogle der kan forklare dette på en simpel måde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2015 af Heptan

Jf. Le Chateliers princip forskydes syre/baseligevægten hvis mængden af vand bliver større, dvs. hvis koncentrationen af syren bliver mindre.

HA + H2\rightleftharpoons A- + H3O+

... der kommer altså mere A-. Hydronolysegraden er netop defineret       α = [A-]/cs

Når [A-] bliver større bliver α også større.


Svar #2
14. juni 2015 af claudiakec (Slettet)

men burde en stærk syre (mere kocentreret) ikke danne mere af dens korresponderende base?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. juni 2015 af Soeffi

#0 Hej, jeg forstår ikke helt hvorfor hydronolysegraden øges når koncentrationen af syren bliver mindre.

Sætningen gælder for svage syrer: Jo mere fortyndet de er, jo større en procentdel af syremolekylerne har afgivet deres H+ til vand.

For stærke syrer bruges sætningen ikke, da det her er underforstået, at 100% af syrens H+ er afgivet til vand.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2015 af mathon

En syres styrke defineres ud fra syrens pKs og har intet med koncentrationen at gøre.

Sammenhængen mellem en ikke stærk syres protonolysegrad \alpha og dens molaritet c_s
er:

                                      c_s\cdot \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }=10^{-pK_s}

c_s og  \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }  er omvendt proportionale.

Mindskes c_s øges \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }    dvs \alpha vokser.


Skriv et svar til: Hydronolysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.