Matematik

Integrale

25. juli 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem ∫2x/(x3+3)dx

Omskrives til 2x*x-3+3

2x*x0=2x*1

1/2*2x1+1=x2

x2+k

Jeg får integralet til x2+k

Får I samme resultat?

Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2015 af SuneChr

Så enkelt løses integralet ikke.
Stamfunktionen indeholder led med naturlig logaritme og invers tangens.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. juli 2015 af SuneChr

Er du sikker på, at integrandens tæller er rigtigt skrevet?


Svar #3
25. juli 2015 af 123434 (Slettet)

Tælleren er 2x og nævneren er x3+3


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juli 2015 af SuneChr

# 3
Generelt har man

\int \frac{x}{a+bx^{3}}\textup{d}x=\frac{1}{3bk}\left ( \frac{1}{2}\ln \frac{a+bx^{3}}{\left ( k+x \right )^{3}}+\sqrt{3}\cdot \tan^{-1}\frac{2x-k}{k\sqrt{3}} \right )\; \; \; \; \; k=\sqrt[3]{\frac{a}{b}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juli 2015 af LeonhardEuler

Omskriv til partialbrøker eftersom at polynomiet i nævneren har minimum en reel rod, hvorfor den kan omskrives til et førstegradspolynomium multipliceret med et andengradspolynomium. 

Det er muligt, at en løsning på problemet bliver vedlagt senere i nat af mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juli 2015 af LeonhardEuler

Du har da at polynomiet     a + bx3    altid har den reelle rod     x = -3√(a/b) og ved polynomiers division opnår du, at den kan  skrives som produkt af et førstegradspolynomium og et andengradspolynomium.

      $$ a+bx^3 = (\sqrt[3]a +{\color{Red} x}\sqrt[3]b)(\sqrt[3]a^2 - {\color{Red} x}\sqrt[3]a\sqrt[3]b + {\color{Red} x^2}\sqrt[3]b^2) $$

nu omskriver du til 

$$\frac{x}{a+bx^3}= \frac{x}{(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}x)(\sqrt[3]{a}^2+(\sqrt[3]{b}x)^2-\sqrt[3]{a}\sqrt[3]{b}x)}=\\ \space \\ \frac{A}{(\sqrt[3]{a}+\sqrt[3]{b}x)}+\frac{Bx+C}{(\sqrt[3]{a}^2+(\sqrt[3]{b}x)^2-\sqrt[3]{a}\sqrt[3]{b}x)} $$

Bemærk at ved sidste lighedstegn omskrives der til partialbrøker, hvor hver brøks tæller er en grad mindre end dens nævner. Nu skal   A    og  Bx + C  bestemmes, for hvilket der eksisterer adskillige teknikker. Det er rimelig kompliceret og uoverskueligt regnestyk, derfor undlader jeg at regne på, da det vil tage for lang tid. 

Når du endelig integrerer, får du noget med logaritme fra den første brøk adderet med noget invers tangens fra den anden brøk. Det skulle meget vel passe med, hvad #4 har vedlagt af løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. juli 2015 af SuneChr


Skriv et svar til: Integrale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.