Matematik

Tangenthældning til stamfunktion

28. juli 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem den stamfunktion til funktionen f(x)=8-2x, hvis graf har linjen med y=3 som tangenten

y=3 så er tangenthældningen 0x+3. Toppunktet ligger i (x0,3)

f(x)=8-2x=0

x=4

F(x)=8x-x2+k


Svar #1
28. juli 2015 af 123434 (Slettet)

F(x)=8x-x2+k=0x+3

F(4)=8*4-42+k=3

F(4)=32-16+k=3

k=-13

F(x)=8x-x2-13

Rørringspunktet for tangenten er (4,3). y=3 er tangentligningen til F(x)=8x-x2-13

Får I samme resultat som mig?


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. juli 2015 af SuneChr

Funktionen med forskriften   y = - x2  parallelforskydes, så dens toppunkt (0 ; 0) føres over i (4 ; 3) .
Hermed fås den nye funktion   y - 3 = - (x - 4)2   som da er  F (x) = - x2 + 8x - 13


Svar #3
28. juli 2015 af 123434 (Slettet)

Bestem de stamfunktioner til f(x)=3x2-12, hvis tangent er y= -1

Tangenthældningen er 0. y=0x-1

3x2-12=0

3x2=12

x2=12/3=4

√x2=√4

x=+-4

x=4 V x=-4

F(x)=x3-12x+k

F(4)=x3-12x+k=0 og F(-4)=x3-12x+k=0

F(4)=16+k=0

F(-4)=-16+k=0

F(x)=x3-12x+16 og F(x)=x3-12x-16 er stamfunktioner til f(x)=3x2-12, hvis tangent er y=-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juli 2015 af SuneChr

# 3
Kvadratroden er ikke korrekt uddraget.
For tangentpunktet (x0 ; - 1) skal gælde:
F (x0) = x03 - 12x0 + k = - 1   ∧  F '(x0) = 3x02 - 12 = 0
Sidste ligning giver to x0 værdier, som indsættes i første ligning for at finde de to k værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. juli 2015 af mathon

#3 7. linje:

                   x^2=4

                   x=\pm 2


Skriv et svar til: Tangenthældning til stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.