Matematik

Hvordan finder jeg en parabels omvendte funktion?

17. august 2015 af kaaaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har fået til opgave at tegne, spejle og finde forskriften for den omvendte funktion, når

- o(x) = x^2 for x ≥ 0

Er der nogle der kan forklare, hvordan jeg løser det? På forståeligt dansk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2015 af Soeffi

#0 Jeg har fået til opgave at tegne, spejle og finde forskriften for den omvendte funktion, når - o(x) = x^2 for x ≥ 0

Lad os sige at f(x) = x2 og x ≥ 0. Den omvendte til f(x) kan vi kalde g(x). Dermed er g(x) = √x, x ≥ 0. For x < 0 er den omvendte funnktion til f(x) = x2 ikke defineret.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2015 af AskTheAfghan

Sæt y = x2 for x ≥ 0. Isolerer man denne ligning mht. y, giver x = ±√(y).

Dermed, hvis o(x) = x2, så er den omvendte funktion givet ved o-1(x) = ±√(x).


Svar #3
17. august 2015 af kaaaaaa (Slettet)

Tak for svarene, men syntes ikke rigtig at de giver mening.

Hvad betyder dette: √x


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2015 af SuneChr

# 2
Det er kun den del af parablen y = x2 , hvor x ≥ 0 , som spejles i linjen y = x.
Derfor kan  - √x  ikke være en del af den omvendte funktion, men kun + √x .


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2015 af AskTheAfghan

#4    Hvis det er en afbildning fra [0, ∞) til R, så er jeg enig med dig. Jeg læste tråden forkert, hvor afbildningen i min tidligere kommentar var fra R til [0, ∞).


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2015 af mathon

      \sqrt{x}    kvadratroden af x    x\geq 0


Svar #7
17. august 2015 af kaaaaaa (Slettet)

Forstår stadig ikke, noget af det i forklarer :-)

Er der ikke nogle, som kan forklarer det - på en måde som en lære vil forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2015 af mathon

#0
Du synes totalt at mangle den helt elementære matematiske basisviden, som er nødvendig for at  forstå svaret på dit spørgsmål.
                            y = x^2   og   y =\sqrt{} x\; \; \; \; x\geq0    er hinandens omvendte funktioner,
                            som fremkommer ved spejling i linjen y=x.


Svar #9
17. august 2015 af kaaaaaa (Slettet)

Okay, tak for den konstatering.


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg en parabels omvendte funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.