Kemi

Spektrofotometri

17. august 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg skal løse denne opgave:

Et organisk farvestof fremstillet ved syntese måles i spektrofotometer ved 680 nm. Målingerne ses i nedenstående tabel. Farven er senere fundet i en ukrudtsplante, og for at bestemme farvemængden i planten er 5 g blomsterblade ekstraheret med 10 ml alkohol. De 10 ml måles i spektrofotometer og abs. Måles til 0,724. Hvor mange mol af stoffer er der pr. gram blad?

Tabellen

abs    konc. (M)

1,5     0,003

1,3     0,0025

1,1     0,0023

1        0,0019

0,9     0,0017

0,8     0,00152

0,7     0,00145

0,6     0,0013

0,5     0,001

0,4     0,00088

0,3     0,0005

0,2     0,0004

Hvordan løser jeg opgaven?

Mvh. Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2015 af Soeffi

CAS. Du skal som vist indsætte værdierne i et absorbtion mod koncentration plot. Her efter laver du lineær regression, og til sidst aflæser du hvilken koncentration, som absorbansen 0,724 svarer til.

Ud fra denne koncentration og rumfanget af prøven, som man brugte til absorbtionsmålingen, kan du beregne, hvor mange mol der var i de 5 gram blomsterblade, forudsat selvfølgelig, at man fik alt stof med, da man ekstraherede med ethanol.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2015 af mathon

absorbansen 0,724 ≈ 0,7 og ækvivalerer koncentrationen 0,00145 M = 1{,}45\cdot 10^{-3}\; \frac{mol}{1000\; mL}=1{,}45\cdot 10^{-5}\; \frac{mol}{10\; mL}

De  1{,}45\cdot 10^{-5}\; mol farvestof stammer fra 5 g blade.

Beregning af
antal mol farvestof pr g blomsterblad
                                                               \frac{1{,}45\cdot 10^{-5}\; mol}{5\; g}=2{,}9\cdot 10^{-6}\; \frac{mol}{g}=2{,}9\; \frac{\mu mol}{g}


Skriv et svar til: Spektrofotometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.