Matematik

Harmoniske svingninger - puls

27. august 2015 af gymelev2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen der kan hjælpe med vedhæftede opgave?

Vedhæftet fil: Puls mat.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2015 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2015 af peter lind

Indsæt t = 120 i formlen

procentvis stigning    100*(P(140)-P(120) )/P(120)

Maksimum findes for indmaden lig med π/2 +2*n*π

Løs ligningen P(t) = 90 og P(t) = 100

Brug grafen som støtte. Ligesom i din forrige opgave er den nyttig


Svar #3
27. august 2015 af gymelev2 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal skrive de sidste 2 opgaver op i maple


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2015 af Therk

Well, hvis du har adgang til Maple, så har du adgang til et af de stærkeste plotting-værktøjer, du kan få fat på - så start med at plotte det!

P := t -> 93.8 + 15.8 * sin(2 * Pi * (t-112) / 166);

plot(P(t),t=69..236);

For at finde maksimum kan du være smart som i #2: Du ved at sinusfunktionen tager den maksimale værdi én (1), så løs ligningen

\sin\left( \frac{t-112}{166}\cdot 2\pi\right) =1

Det er lige ud ad landevejen, hvis du husker at \arcsin(\sin(t))=t

\rule{7cm}{0.4pt}

Alternativt, siden du nu bruger Maple, kan du benytte din viden om monotoniforhold - differentiér og sæt lig med nul. Det giver dig ekstrema(erne).

D[1](P)(t);

solve(%);

Faren er dog her, at der findes uendeligt ekstremaer for sinusfunktionen og den fundne værdi for t kan også være et minimum. 

Heldigvis kan Maple finde netop det du bliver spurgt om vha. funktionen maximize, som finder den maksimale funktionsværdi (i et evt. interval som i vores tilfælde). Derfra skal Maple bare finde den t-værdi, som giver det fundne maksima.

maximize(P(t), t=69..236);

solve(P(t)=%);

Jeg vil dog klart anbefale dig at bruge forslaget i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2015 af Therk

Til den sidste opgave, brug da Student-pakken til at få alle løsninger.

Hvis du prøver at bruge solve-funktionen, vil du opdage at den ikke giver dig alle løsninger:

solve(P(t) = 90);

Derimod kan vi finde alle løsninger i et interval med Roots-funktionen fra Student-pakken: (Første og sidste linje ændrer antallet af decimaler, der bliver vist)

interface(displayprecision = 2); # Vis kun med to decimaler

NedreGrænser := Student[Calculus1][Roots](P(t) = 90, t = 69..236);

ØvreGrænser := Student[Calculus1][Roots](P(t) = 100, t = 69..236);

interface(displayprecision = -1) # Gå tilbage til standard decimalpræcisionsvisning

Så har du de to intervaller:

[NedreGrænser[1],ØvreGrænser[1]];

[NedreGrænser[2],ØvreGrænser[2]];

Bekræft dine svar med din graf.


Svar #6
28. august 2015 af gymelev2 (Slettet)

Jeg kan ikke helt finde ud af at skrive den sidste opgave op i maple


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2015 af Therk

Se svar #5. Du har sådan set fået svaret i citatblokkene.


Skriv et svar til: Harmoniske svingninger - puls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.