Kemi

pufferopløsning

02. september 2015 af ghdfir (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der skal bruges 0,1 M bicarbonat puffer med en pH på 8,45 til en bestemt proces. I laboratoriet er der kun to 0,1 M bicarbonet puffere, hvor den ene har en pH på 8,00 og en med en pH på 9,00. Hvor mange liter skal der blandes af hver puffer for at få 0,1 L af den puffer der er behov for. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2015 af kjsahdsh (Slettet)

jeg tror du skal bruge pufferligningen


Svar #2
02. september 2015 af ghdfir (Slettet)

men hvordan?

Altså skal jeg opskrive pufferligningen for begge puffere og sætte dem sammen? Jeg har jo to puffere som skal blandes sammen til en. 


Svar #3
02. september 2015 af ghdfir (Slettet)

Jeg forstår heller ikke helt, når de siger en 0,1 M bicarbonatopløsning. Er det bicarbonat som der er 0,1 M af?


Svar #4
02. september 2015 af ghdfir (Slettet)

Jeg har prøvet at løse den med pufferligningen men får ikke rigtigt noget ud af det.. Kan du hjælpe mig lidt på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2015 af anchukl (Slettet)

tror ikke man skal bruge pufferligningen


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2015 af mathon

Beregn den aktuelle CH3COOH-koncentration i de tre 0,1 M bicarbonatpuffere.
Beregn herudfra det nødvendige antal mL af de to tilrådighed stående pufferopløsninger for at fremstille
en 0,1 M puffer med pH = 8,45.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2015 af mathon

#3
   
0,1 M er pufferens totalkoncentration.

Benyt til beregning af den aktuelle koncentration af HC{O_3}^- i de tre puffere:

 
                       [HC{O_3}^-]=\frac{1}{1+10^{pH-10{,}40}}\cdot(0{,}1\;M)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2015 af mathon

 0,1 M bicarbonat puffer med en pH på 8,00:
       [HC{O_3}^-]=\frac{1}{1+10^{8{,}00-10{,}40}}\cdot(0{,}1\;M)=0{,}0996035\;M

 0,1 M bicarbonat puffer med en pH på 8,45:          
      [HC{O_3}^-]=\frac{1}{1+10^{8{,}45-10{,}40}}\cdot(0{,}1\;M)=0{,}098890\;M

 0,1 M bicarbonat puffer med en pH på 9,00:          
     [HC{O_3}^-]=\frac{1}{1+10^{9{,}00-10{,}40}}\cdot(0{,}1\;M)=0{,}0961713\;M

blanding for at opnå den midterste koncentration:

\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!V\cdot(0{,}098890\;M)+((0{,}1\;L)-V)\cdot(0{,}096171\;M)=(0{,}1\;L)\cdot(0{,}098890\;M)\;\;\;0<V<0{,}1\;L

                        


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2015 af mathon

korrektion af tastfejl:

blanding for at opnå den midterste koncentration:

\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!V\cdot(0{,}0996035\;M)+((0{,}1\;L)-V)\cdot(0{,}0961713\;M)=(0{,}1\;L)\cdot(0{,}098890\;M)\;\;\;0<V<0{,}1\;L


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2015 af Soeffi

#9 Jeg får V = 0,08 L af puffer A og 0,02 L af puffer B.
#3 Jeg forstår heller ikke helt, når de siger en 0,1 M bicarbonatopløsning. Er det bicarbonat som der er 0,1 M af?

0,1 M er den formelle koncentration dvs koncentrationen af HCO3- plus koncenytrationen CO32-. HCO3- er den dominerende ion ved pH mellem 8 og 9. 

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2015 af mathon

Det gentages:
                        0,1 M bicarbonatpuffer betyder med totalkoncentrationen 0,1 M dvs den samlede koncentration 
                        af HC{O_3}^- og C{O_3}^{2-}.


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. september 2015 af mathon

      \!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!\!V\cdot(0{,}0996035\;M)+((0{,}1\;L)-V)\cdot(0{,}0961713\;M)=(0{,}1\;L)\cdot(0{,}098890\;M)\;\;\;0<V<0{,}1\;L     


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. september 2015 af mathon

    
                      V=0{,}079212\;L=79{,}212\;mL
dvs
                       79{,}212\;mL\;0{,}1\;M\;bicarbonatpuf\!fer \;med \;pH=8{,}00
                       20{,}788\;mL\;0{,}1\;M\;bicarbonatpuf\!fer \;med \;pH=9{,}00


Skriv et svar til: pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.