Kemi

ligevægte

06. september 2015 af Jens6554545 (Slettet) - Niveau: A-niveau

effekten af nedenstående reaktioner ved trykforøgelse

N2(g) + O2(g) -> 2NO (g) ingen effekt

Men

2H2 (g) + O2 (g) -> 2H2O (g) forkydes til højre.

Det har jeg svært ved at se for mig. er der en venlig sjæl som gider at forklare dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2015 af mathon

                                  N2 (g) + O2 (g)  --->  2 NO (g)      

ligevægtsbrøk
                                         \frac{{p_{NO}}^2}{p_{N_2}\cdot p_{O_2}}=K_p

en trykforøgelse med faktor f
giver:

                                         \frac{\left (f\cdot {p_{NO}} \right )^2}{f\cdot p_{N_2}\cdot f\cdot p_{O_2}}=f^{2-2}\cdot \frac{{p_{NO}}^2}{p_{N_2}\cdot p_{O_2}}=K_p
                                         
med samme K_p - værdi efter trykforøgelsen dvs uden nogen ændri9ng i den oprindelige ligevægt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. september 2015 af mathon

                                  2 H2 (g) + O2 (g)  --->  2 H2O (g)      

ligevægtsbrøk
                                         \frac{{p_{H_2O}}^2}{{p_{H_2}}^2\cdot p_{O_2}}=K_p

en trykforøgelse med faktor f
giver:

                                         \frac{\left (f\cdot {p_{H_2O}} \right )^2}{\left (f\cdot p_{H_2} \right )^2\cdot f\cdot p_{O_2}}=f^{2-3}\cdot \frac{{p_{H_2O}}^2}{{p_{H_2}}^2\cdot p_{O_2}}=f^{-1}\cdot K_p={K_{p}}_1

Dvs sige en ny og mindre ligevægtskonstant, hvilket indikerer, at ligevægten vil forskydes mod højre indtil en ny ligevægt i overensstemmelse med den nye ligevægtsbrøk har etableret sig.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Le Charteliers princip siger, at ligevægten vil forskydes således, at indgrebet mindskes.

I den første reaktion har du 2 mol gas på både venstre- og højresiden. Om ligevægten forskydes til den ene eller den anden side ændrer derfor ikke på trykket. Der vil jo stadig være det samme antal molekyler i beholderen.

I den anden reaktion har du 3 mol gas på venstresiden, men kun 2 mol gas på højresiden. Trykket vil således forøges ved en forskydning til venstre, og formindskes ved en forskydning til højre. (Forestil dig en beholder med et bestemt volumen. Jo flere gasmolekyler, des højere tryk.) Når indgrebet er at trykket forøges, vil ligevægten i følge Le Chartelier derfor forskydes mod højre


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2015 af mathon


Skriv et svar til: ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.