Matematik

Tangentligning til x_0

07. september 2015 af Grammatik (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne her?

En funktion f er givet ved:

f(x) = x^2 - 50 ln(x), x > 0

Det oplyses, at der netop er én værdi af x_0, således at linjen med ligningen y = f'(x_0) x er tangent til grafen for f.

c) Bestem denne værdi af x_0.

Jeg har selv prøvet at nærme mig en løsning ved først at opstille forskriften for en tangentligning:

y = f'(x_0) (x-x_0) + f(x_0)

og har sat f'(x_0) (x-x_0) + f(x_0) = f'(x_0) x  og trykker "solve for x_0" i mit skriveprogram (Maple)

Men jeg får et meget mærkeligt resultat. Er der nogle, der ved, om man skal gøre det på en anden måde, evt. hvad det skal give?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2015 af SuneChr

Tangentligningen i ( x0 ; f (x0) ) kan reduceres til
y  =  f '(x0)·x + ( f (x0) - x0·f '(x0) )
Den sidste store parentes er konstantleddet i den lineære funktion og skal i det aktuelle tilfælde så være 0.
Løs derfor
f (x0) - x0·f '(x0)  =  0


Skriv et svar til: Tangentligning til x_0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.