Kemi

Opløselighedsprodukt

07. september 2015 af TheHighSchooler (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg har fået af vide, at opløseligheden af sølvchromat (Ag2CrO3) er på 0.0002 g/L

Ud fra dette skal jeg bestemme opløselighedsproduktet.

Reaktionsskemaet ser således ud:

Ag2CrO3 (s) --> 2 Ag+ + CrO 2-

*Pilen er en dobbeltharpun*

Skal jeg her, for at løse opgaven, sige at, siden opløseligheden ligger på 0.0002 g/L, så må der jo også være så meget opløst i blandingen. Derfor har chromat-ionerne en koncentration på 0.0002 g/L, mens har en koncentration, som er dobbelt så stor. Herudfra kan jeg benytte mig af den opstillede reaktionsbrøk for at udregne opløselighedsproduktet?

Hvad siger I?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. september 2015 af mathon

Den molære opløselighed af Ag2CrO3  klades s.

n=\frac{2{,}0\cdot 10^{-4\; g}}{315{,}733\; \; \frac{g}{mol}}=6{,}33447\cdot 10^{-7}\; mol

s=\frac{6{,}33447\cdot 10^{-7}\; mol}{1\; L}=6{,}33447\cdot 10^{-7}\; M
For en mættet opløsning
har man:
  

                                                Ag_2CrO_3\; _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; 2\, Ag^+\; _{\textit{(aq)}}\; +Cr{O_3}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}
molære koncentrationer:                                                2s                          s

        Opløselighedsproduktet:
                                                      \left [Ag^+ \right ]^2\cdot \left [ CrO{_3}^{2-} \right ]=K_o  

                                                      \left (2s \right )^2\cdot \left ( s \right )=K_o      

                                                      K_o=4s^3=4\cdot \left ( 6{,}33447\cdot 10^{-7}\; M \right )^3=1{,}017\cdot 10^{-18}\; M^3

 
                                


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.