Matematik

Hjælp til potensvækst!!!

13. september 2015 af Ingentin (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model beskrives sammenhængen ved: V = b*D^a

hvor V er stængelvæksten (cm pr. år) og D er stængendiamteren (mm)

i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem med stængeldiamteren afsat ud ad 1-aksen og stængelvæksten afsat ud af 2-aksen vises den beskrevne sammenhæng som en ret linje gennem punkterne 

P(2,100) og Q(10,9)

1) beregn tallene a og b

For de undersøgte havgræsarter har man desuden konstateret en sammenhæng mellem stængeldiametren og bladstørrelsen. Denne sammenhæng beskrves ved:

S = 1,132*D^1,821

hvor S er bladstørrelsen (cm^2) og D er stængeldiamteren (mm)

2) beregn D når S = 15 cm^2

3) Bestem en regneforskrift for stængeldiamteren D som funktion af bladstørrelsen S.

4) Bestem en regneforskrift for stængelvæksten V som en funktion af bladstørrelsen S

Håber virkelig i vil hjælpe!!!! :) 

I må meget gerne nævne formlen til løsningen også


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2015 af peter lind

Indsæt de to givne punkter i formlen. Det giver to ligninger med de to ubekendte a og b. Hvis du dividerer de to ligninger med hinanden går b ud.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2015 af mathon

                             V2/V1 = (D2/D1)a

                             9/100 = (10/2)a

                             0,09 = 5a

                                     log(0,09) = log(5)·a

                            a = log(0,09) / log(5)

...
                            b = y1/x1a                     
                             


Svar #3
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

Mange tak :)

Angående de to sidste - hvordan skal jeg gribe dem an? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2015 af peter lind

3. Isoler D i formlen. Det gør du ved at  dividere ligningen med 1,132 og bagefter opløfte til potesen 1/1,821.

4. Indsæt resultatet fra spørgsmål 3 i den første formel


Svar #5
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

altså D = S/1,132^(1/1,821) er svare på 3? men er det ikke svaret på 2


Svar #6
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

så V= b*4,1^(a)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2015 af peter lind

#5   Du skal også opløfte S i den pågældende potens. Det er ikke svaret på 2. I 2 skal du svare med et konkret tal. I 3 skal du finde en funktion af S. Dermed bliver dit svar i #6 også forkert.

Du bør regne et tal som 1/1,1321/1,821 ud


Svar #8
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

1/1,1321^1/1,821 = 0,934179426 

Så V= 282,1*0,9^(-1,5)

Tror ikke jeg er helt med


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. september 2015 af peter lind

S = 1,132*D1,821 <=> S /1,132 = D1,821 <=>  (S/1,132)1/1,821 = D = S1,821/1,1321,821 Du kan ikke bare smide S væk


Svar #10
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

Regneforskrift for D som funktion af S 

Den du skrev ovenover^

og den sidste opgave vil den så se sådan ud

Så V= 282,1* S^1,821/1,132^1/1,821^(-1,5)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2015 af peter lind

#9 er næsten resultatet. som nævnt tidligere skal du regne 1/1,1321,821Jeg har ikke regnet a og b ud men der skal helt sikkert ikke stå S*1,821 eller noget med 1,1321,821


Svar #12
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

Skal jeg så regne S for at være 1, for den kender jeg jo ikke.... 

D = 0,79789484


Brugbart svar (1)

Svar #13
13. september 2015 af peter lind

Nej. Du skal bare lade S stå i den fremkomne potens. Du skal jo finde V som funktion af S


Svar #14
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

så S^(1,452966504)

D = S^(1,452966504)

Så V= 282,1* S^(1,452966504)^(-1,5)


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2015 af peter lind

Du skal bare sætte i #9 ind i den første formel og så trække sammen så meget som du kan herunder regen tal sammen.  altså V = b*Da = b*(S1,821/1,1321,821)a


Svar #16
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

Endnu mere end du har gjort

altså vha potensregler?


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. september 2015 af peter lind

ja


Svar #18
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

V = b*(S/1,132^1,821-1,821)^a


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. september 2015 af peter lind

Nej. Du skriver jo bare om på indmaden i parentesen

Brug reglen om regning med potenser på indmaden opløftet i a

Derefter regner du bare så meget af tallene sammen som du kan.


Svar #20
13. september 2015 af Ingentin (Slettet)

 V = 282,1*S^1,821^(-1,5)/1,132^1,821^(-1,5)

V = 282,1*S/1,132


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.