Matematik

Ligning med ubekendt

01. oktober 2015 af Kamp1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan regner man de her opgaver? :

x/2+x/3=x/12+1 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2015 af Toonwire

Det gælder om at finde et x således, at udsagnet bliver sandt.

Når man regner denne slags opgaver, skal man i første omgang forsøge at få alle x'erne over på én af siderne i ligningen. Det skulle jo gerne ende ud med at der står x=...

I en ligning må du udføre alle mulige aritmetiske operationer (plus, minus, gange, dividere osv.), bare du husker at gøre det samme på hver side af lighedstegnet.

-------

Eksempel til inspiration:

\\\frac{2x}{3}+5=\frac{x}{2}\\\\ \Leftrightarrow~2\cdot \left(\frac{2x}{3}+5\right)=2 \cdot\frac{x}{2}~~~~~~~~~\text{ganger med 2}\\\\ \Leftrightarrow~3\cdot \left(\frac{4x}{3}+10\right)=3\cdot x~~~~~~~~\text{ganger med 3}\\ \\ \Rightarrow ~4x+30=3x\\\\ \Leftrightarrow ~4x-3x+30 = 3x-3x~ ~~~~\text{tr\ae kker 3x fra}\\\\ \Leftrightarrow ~x+30-30 = 0 - 30~~~~~~~~~\text{tr\ae kker 30 fra}\\\\ \Rightarrow ~x=-30\\


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2015 af mathon

                       \left (\frac{x}{2}+\frac{x}{3} \right )=\left (\frac{x}{12}+1 \right )                        multiplicer på begge sider med 12

                       12\cdot \left (\frac{x}{2}+\frac{x}{3} \right )=12\cdot \left (\frac{x}{12}+1 \right )


Skriv et svar til: Ligning med ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.