Kemi

Stofmængde af tavlekridt.

01. oktober 2015 af 656 - Niveau: C-niveau

Hvad er stofmængden af 1g tavlekridt(ren CaCO3)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Slå op i din kemi eller fysik bog (muligvis i det periodiske system) og find det tal som står lige over hvert enkelt grundstof. Det tal angiver mol/g. Det skal du så finde for hvert enkelt af de atomer CaCO3 består af. Altså Calcium, Carbon og Oxygen. Og husk at der er tre oxygen atomer. 

~ Mathias


Svar #2
01. oktober 2015 af 656

Jo tak.

Er det så sådan her man gør: 1/(40,08+12,01+3*16)=0,0099mol=9,9mmol ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Jeg kan ikke forstår hvor du gør det sådan her

\frac{1}{40,08+12,01+3*16}

Du skal ikke lave det til en brøk, eller dividere dem. Hvad du nu enten tænke, men bare lægge dem sammen.

40,08+12,01+3*16=x

Det ville være dit svar. Man kunne selvfølgelig også sætte endnu flere decimal tal på, for at gøre det mere præcist.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Undskyld, jeg har formuleret det forkert. Tallet angiver g/mol.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Altså,

Calcium = 40,08 g/mol etc. etc.


Svar #6
01. oktober 2015 af 656

Fordi at jeg har lært at stofmængde beregnes sådan: n=m/M. Stofmængden betegnes oftest n og har enheden mol. Den kan beregnes for et fast stof ud fra massen m (angivet i gram, g) og molarmassen M (angivet i g/mol)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Det er korrekt. 

n=stofmængde

m=masse

M=Molarmassen

Du har to af de overstående. Stofmængden, og molarmassen, og du skal finde masse.

n=m/M

Du skal have isoleret m. Dette gøres ved at først gange M på begge sider. Så får du dette.

M*n=m

Den skal du bruge til at finde massen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2015 af Mawias (Slettet)

Hvis du bare skal have stofmængden, skal du bare kigge på det periodiske system.


Svar #9
01. oktober 2015 af 656

Er massen ikke 1 gram?


Svar #10
01. oktober 2015 af 656

Hvis jeg regner massen ud i unit ved at kigge på det periodiske system får jeg så ikke molarmassen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2015 af LubDub (Slettet)

Det er noget volapyk som mathias306c skriver i næsten alle sine svar. Din fremgangsmåde i #2 er korrekt.
...........

     n(CaCO3) = m(CaCO3) / M(CaCO3) = (1 g) / (100,0869 g/mol) = 0,009991 mol


Svar #12
03. oktober 2015 af 656

Tak for bekræftelsen.


Skriv et svar til: Stofmængde af tavlekridt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.