Matematik

Monotoniforhold

03. oktober 2015 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har en opgave, hvor jeg skal bestemme monotoniforholdet for funktionen f, som er givet ved: 

f(x) = 4(\sqrt{}x) - 1/2 x^2

Jeg er godt klar over, at man først skal beregne f'(x), som jeg har fået til, at være  2/(\sqrt{}x) -x

Og derefter, skal man sætter f'(x) = 0.

Dette har jeg gjort, ved brug af solve-commandoen i maple 17, og fik det til at blive 2^2/3, kan det passe ???

Hvad skal man så efter dette?

På forhånd :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=4(√x)-1/2x2

Vi kender sikkert  reglen n√x=x1/n

det vil sige, at √x=x1/2

Vi skriver i stedet x1/2 i stedet for √x

f(x)=4x1/2-1/2x2

f'(x)=1/2*4*x1/2-1-2*1/2*x2-1=0

f'(x)=2x-0,5-x=0


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

2/√x - x = 0  <=>

2/√x = x  <=>

2 = x*√x  <=>

2 = x3/2  <=>

x = 22/3

Du skal så lave sådan et skema med x, f '(x) og f(x) ligesom det her:

 

Hvor du så markerer 22/3 på den øverste linie. Lige nedenunder har du f '(x) = 0. Du skal så finde f '(x)'s fortegn, når x er mindre end 22/3 og når x er større end 22/3. Dette angiver du med et '+' eller et '-'. Neden under et '+' tegner du en pil, der går skråt op, og neden under et '-' tegner du en pil, der går skråt ned. Nu kan du nemt se, hvor der er max og min.


Svar #3
04. oktober 2015 af 102938475 (Slettet)

Kan det så passe, at monotoniforholdene i min opgave er lig med:

[1; 22/3] = voksende 

[22/3;2] = aftagende 

Kan det passe...

Eller er der noget mere, som skal gøres???


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

f er voksende i [0 ; 22/3]

f er aftangende i [22/3 ; ∞[

( f er defineret i intervallet [0 ; ∞[ )

og så er der globalt maksimum i x = 22/3


Svar #5
04. oktober 2015 af 102938475 (Slettet)

Når okay, nu har jeg forstået det. 1000 tak :D 


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.