Fysik

Kredsløb

03. oktober 2015 af tjabla (Slettet) - Niveau: A-niveau

(Rm)a og (Rm)v repræsenterer hhv. modstanden i arterier/arterioler og i vener/venoler i de muskulære gebeter. Rh repræsenterer modstanden i hjernen, og Ri repræsenterer modstanden i de øvrige gebeterhttp://i.imgur.com/s7rcHOB.png

pc er trykket i muskelkapillærerne. Der kan ses bort fra kapillærernes modstand. pa og pv er trykket ved henholdsvis udgangen og indgangen til hjertet H. pa = 13 kPa, pv = 0,5 kPa.

[Ohms lov for væsketransport er ΔP = QR ⇔ Q=ΔP/R, hvor ΔP er trykændringen, og Q er volumenhastigheden og R er den perifere modstand]

a.   Beregn pc.

Jeg har udregnet Q:
                                                                              ^pga. seriekobling

Hvad nu?


Svar #1
04. oktober 2015 af tjabla (Slettet)

Jeg har set en anden studerende løse opgaven på følgende måde og ende ud med at facit tæt på lærernes (3500 Pa), men jeg er dog ikke sikker på om det er rigtigt og i så fald, hvorfor det er rigtigt:

http://i.imgur.com/daIr3mP.png


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan beregne det af

pa - pc = Q*(Rm)a


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Eller af

pc - pv = Q*(Rm)v

Altså du bruger bare Ohms lov for en enkelt af de to modstande.


Svar #4
04. oktober 2015 af tjabla (Slettet)

-


Svar #5
04. oktober 2015 af tjabla (Slettet)

Hvordan ved du at ΔP = pa - pc    og ikke omvendt?


Ved den anden modstand skriver du ΔP = pc - pv ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

pa = 13 kPa og pv = 0,5 kPa

Så pa er større end pv. Strømmen går altså fra højre side mod venstre. Trykket er altså pa til højre for (Rm)a, falder til pc efter (Rm)a og falder til sidst til pv efter (Rm)v.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ohms lov for den øverste gren:

pa - pv = Q*( Rma + Rmv)

Ohms lov for den venstre modstand i øverste gren:

pc - pv = Q*Rmv

Ohms lov for den højre modstand i øverste gren:

pa - pc = Q*Rma

Q er den samme i alle tre tilfælde, da det er den samme strøm, der løber igennem de to modstande.


Svar #8
04. oktober 2015 af tjabla (Slettet)

-


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I din udregning af Q skal du have 13*103 - 0,5*103 i tælleren.


Svar #10
04. oktober 2015 af tjabla (Slettet)

Jeg vil lige komme med en mere uddybende figurtekst:

Figuren viser en forenklet model af det systemiske kredsløb, hvori (Rm)a og (Rm)v repræsenterer modstanden af henholdsvis de prækapillære blodkar (altså arterier og arterioler) og de postkapillære blodkar (venoler og vener) i de muskulære gebeter; Rh repræsenterer modstanden i hjernen, og Ri repræsenterer modstanden i de øvrige gebeter.
.......

Der udføres nu et lettere arbejde. Herved stiger blodets volumenhastighed (Q) igennem de muskulære gebeter til 6·10-5 m3·s-1.

b.   Beregn pc, hvis faldet i modstanden gennem de muskulære gebeter alene skyldes et fald i modstanden i de prækapillære blodkar.

Hvordan kan det være at man skal benytte sig af ohms lov for den venstre modstand i øverste gren?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du må selv bestemme, om du vil regne på den højre eller den venstre. Du vil finde pc, så du skal regne et sted, hvor pc indgår i Δp.


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#1:  ( opfordret ):

Det elektrotekniske ækvivalent ser således ud ( tror jeg ): 1V = 1kPa , 1Ω = 1E8 kg/(m4*s).
( Se vedhæftede ).

Strømmen gennem modstandene lige under hjertet/spændingskilden må jo være:

I = 12.5V / ( 1,7Ω + 5,3Ω ) = 1,786A  ( positiv mod venstre ).

Spændingsændringen  Pc-Pv = I*1,7Ω = 3,036V.

Pv = 0,5V  →   Pc = 3,036V + 0,5V = 3,536V ( kPa ).

Lidt mere systematisk kan du opstille en knudepunktligning i Pc :
( Summen af strømmene, regnet med fortegn, mod et knudepunkt = 0 )  →

Iac + Ivc = 0    →

( Pa - Pc ) / 1,7Ω + ( Pv - Pc ) / 5,3Ω = 0   →

( 0,5V - Pc ) / 1,7Ω + ( 13V - Pc ) / 5,3Ω = 0    →

-0,777Pc = -2,747V    →

Pc = 3,535V ( kPa )

Så din studiekammerat har regnet korrekt. Læreren har blot afrundet resultatet.


 

Vedhæftet fil:scan0020.pdf

Skriv et svar til: Kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.