Fysik

Kræfter

15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi er en gruppe drenge der er igang med en projekt om opbevaring af motorcykler hvor vi også skal lave nogle beregninger med kræfter og vi er nået til at vi laver en kasse hvor vi opbevarer motorcyklen i hvor der kan være en truck kan løfte den op i en reol. 
på tegningen jeg har vedhæftet kan man se de trekanter som er gaflerne fra trucken og vi har tre kræfter F1, F2 som er motorcyklens vægt i Newton og der er 50/50 vægtfordeling i motorcyklen så derfor er det samme vægt i hver. F3 er kassens vægt der er fordel over hele fladen. 
 

Vi skal regne ud hvad kræfterne er på gaflerne 

Er der en venlig sjæl der kan hjælpe os?

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Svar #1
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

V_A*1,2meter-F_1*0,5meter+F_3*3meter<=>V_A=\frac{-F_1*0,5+F_3*3}{1,2}<=>V_A=\frac{-1250*0,5+2112*3}{1,2}=5800,83N V_B=\frac{F_2*0,5meter+F_3*3meter}{1,2meter}<=>V_B\frac{1250*0,5+2112*3}{1,2}=5800,83N

Vi er usikre at det det rigtige resultat


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det er vist ret ligetil.

Fgaffel 1 + Fgaffel 2 = F1 + F2 + F3

På grund af at det hele er symmetrisk fordelt, har vi

Fgaffel 1 = Fgaffel 2

Dette giver

Fgaffel 1 = Fgaffel 2 = (F1 + F2 + F3) / 2


Svar #3
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Skal vi ikke have ganget meterene på?

Vi lærte det i kapitel om Statisk ubestemte konstruktioner og Bestemmelese af reaktioner hvor man har VA og VB som er ubekendte (ligesom gaflerne) hvor man ganger længderne ind 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det hele bliver forenklet af, at kræfterne er fordelt symmetrisk. Hvis nu for eksempel at motorcyklen havde været tungere i den ene ende, så ville der ikke gælde Fgaffel 1 = Fgaffel 2, og så skulle I ud i noget med at beregne nogle kraftmomenter.


Svar #5
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Okay Super tusind tak Vi giver lige lyd hvis vi har flere spørgsmål :)


Svar #6
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Hvis vi nu har ændret længden på F2 til 0,120m som vist på det vedhæftet billede? så er den ikke længere symmetrisk.
Den er ændret da vi fandt et mål på en motorcykel hvor aksellængden er kortere så vil længden være kortere. Længden F1 vil være uændret på de 0,4m da forhjulet er fikseret til kassen

Vedhæftet fil:DSC_0153.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #7
15. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Der gælder stadig:

Fgaffel 1 + Fgaffel 2 = F1 + F2 + F3

Så det er en ligning med to ubekendte. Så vi skal bruge en ligning mere. Vi kan bruge, at momentet om et hvilket som helst punkt skal være 0. Vi kan fx beregne momentet om endepunktet til venstre.

0,40*F1 - 0,90*Fgaffel 1 + 1,50*F3 + 1,80*F2 - 2,10*Fgaffel 2 = 0

Så I har to ligninger med to ubekendte.


Svar #8
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Okay tak Vi kigger på det :)


Svar #9
15. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Hvordan vil du lave det om så der er to ligninger? 

0,4*F_1-0,9*A+1,5*F_3+1,8*F_2-2,1*B=0


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ligning 1:

A + B = F1 + F2 + F3

Ligning 2:

x1 * F1 - x2 * A + x3 * F3 + x4 * F2 - x5 * B = 0

og med tal indsat

A + B = 1250 + 2112 + 1250  <=>

A + B = 4612

0,4*1250 - 0,9*A + 1,5*2112 + 1,8*1250 - 2,1*B = 0  <=>

500 - 0,9*A + 3168 + 2250 - 2,1*B = 0  <=>

0,9*A + 2,1*B = 5918

Så jeres to ligninger er

A + B = 4612

0,9A + 2,1B = 5918

Vi kan isolere B i den første og indsætte i den anden

0,9A + 2,1(4612 - A) = 5918  <=>

0,9A + 9685,2 - 2,1A = 5918  <=>

1,2A = 3767,2  <=>

A = 3139 N

og B findes af

B = 4612 - A  <=>

B = 1473 N


Svar #11
16. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Tusind tak :) Vi fik det samme resultat bare en anden fremgangsmåde :)


Svar #12
16. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Vi gjorde følgende 

F1=1250N  F2=1250N  F3=2112N

F_1*0,5+F_3*0,6+F_2*0,9-V_B*1,2=0 <=> V_B=\frac{F_1*0,5+F_3*0,6+F_2*0,9}{1,2}=1472,67N.

V_A=\frac{F_1*0,3+F_3*0,6+F_2*1,7}{1,2}=3139,33N


Svar #13
16. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Sidste spørgsmål

Hvordan kan man udregne hvor meget der skal til for at løfte kassen op på 1,9meters højde med trucken?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Den kraft, der skal til for at løfte kassen, er bare F = F1 + F2 + F3. Det har ingen betydning, hvor højt den skal løftes op. Gaffeltrucken skal bare yde en kraft, der lige netop opvejer tyngdekraften på kassen.


Svar #15
18. oktober 2015 af Quang89 (Slettet)

Okay tak :)


Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.