Kemi

masse procent

18. oktober 2015 af lokpæø (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan I hjælpe mig med opgave a?

Skærmbillede 2015-10-18 kl. 01.39.50.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Reaktion 1:

CaCO3 + 2 HCl --> CaCl2 + CO2 + H2O

Reaktion 2:

NaOH + HCl --> NaCl + H2O

 

2,8 mL 0,1 M NaOH-opløsning indeholder 0,0028 L * 0,1 M = 0,00028 mol NaOH. I følge reaktion 2 reagerer 1 mol NaOH med 1 mol HCl, så der var altså 0,00028 mol HCl tilbage.

25 mL 0,1 M HCl-opløsning indeholder 0,025 L * 0,1 M = 0,0025 mol HCl. Da der var 0,00028 mol tilbage efter første reaktion, indgik der altså 0,0025 mol - 0,00028 mol = 0,00222 mol HCl i reaktion 1. Da 1 mol CaCO3 reagerer med 2 mol HCl, var der altså ½ * 0,00222 mol = 0,00111 mol CaCO3 til at starte med.

Masse af CaCO3:

m = n * M

m = 0,00111 mol * (40,08 g/mo + 12,011 g/mol + 3*15,999 g/mol) = 0,111 g

Der er altså noget andet end CaCO3 i de 0,12 g marmor.

Masse af CO3--:

m = n * M

m = 0,00111 mol * (12,011 g/mol + 3*15,999 g/mol) = 0,0666 g

Masseprocent:

0,0666g/0,12g *100% = 56%


Skriv et svar til: masse procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.