Kemi

Bufferligning

18. oktober 2015 af guzbak - Niveau: B-niveau

Jeg har en bufferligning: En buffer består af 150 ml 0,200 M mælkesyre og 140 ml 0,185 M natriumlactat. Her beregner jeg pH til 3,80.

Der står så:  Overfor hvilken belastning, sur eller basisk, er bufferen mest bestandig

</o:p>

Jeg har svært ved at gennemskue om man kan beregne dette? Der står at man skal kigge på et Bjerrum-diagram for mælkesyre - hvor finder jeg det? (finder intet på google) - jeg er dog mere intr i at vide hvordan jeg regner mig frem til det :-)

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2015 af mathon


Svar #2
18. oktober 2015 af guzbak

Men den er jo ikke neutral?

Bruger man 10^(pH-pKs) ? og hvad så? 

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2015 af mathon

En buffers virkeinterval
er for
                 pK_s-1<pH<pK_s+1

Da den aktuelle buffers pH=3{,}82, kan du selv afgøre, hvilket intervalendepunkt, dens pH-værdi er længst fra.


Svar #4
18. oktober 2015 af guzbak

Så dvs.

pks - 1 = 2,86 => 0,94 forskel

pH = 3,80

pks + 1 = 4,86 => 1,06 forskel

Og den er længst fra pks + 1 og derfor basisk?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2015 af mathon

og derfor mest bestandig overfor tilsætning af et mindre volumen stærk base.


Svar #6
18. oktober 2015 af guzbak

Okay, super. tak. Kan du evt. også forklare hvordan jeg skal forstå det ved brug af

10^(pH-pKs) = 10^3,8-3,86 = 0,87

Hvad fortæller tallet mig?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. oktober 2015 af mathon

          10^{pH-pK_s}=\frac{\left [ b \right ]}{\left [ s \right ]}=\frac{ n_b}{n_s}=\frac{(0{,}140\; L)\cdot (0{,}185\; M)}{(0{,}150\; L)\cdot (0{,}200\; M)}=0{,}863333    da volominet er fælles,
som "fortæller", at indholdet af antal mol lactat er mindre end indholdet af antal mol mælkesyre.


Skriv et svar til: Bufferligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.