Matematik

differentialligning, ekstremumssteder og monotoniforhold

20. oktober 2015 af jomc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave uden hjælpemidler?

En funktion y=f(x) er løsning til differentialligningen. Bestem ekstremumstedet og monotinoforholdet for f(x)

y´=y*(x-2)         y<0

For at finde et ekstremumssted bør jeg løse f'(x)=0

f'(x)=y*(x-2)

Her går jeg så lidt i stå, kan simpelthen ikke huske hvad jeg skal gøre...

Håber nogen kan hjælpe mig.. Har nemlig andre lignende opgaver..


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2015 af LeonhardEuler

Løs y' = 0, y' ≤ 0  og y' ≥ 0 mht. x, da har du bestemt monotoniforholdene. 

Specifikt finder du alle ekstremer ved at løse ligningen y' = 0


Svar #2
20. oktober 2015 af jomc (Slettet)

Det vil sige at jeg skal sætte et tal ind så jeg får y'=0?
Altså;

y´=y*(2-2)  --> y'=y*(0) --> y'=0

og så det samme, med et tal over og under 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2015 af LeonhardEuler

Det er vel korrekt, hvad du laver, selvom man formentlig nok ville have gået den anden vej. 

Hvis          y' = 0  ⇔  y(x - 2) = 0  ⇔   x - 2 = 0  ⇔  x = 2    

Hvis          y'  ≤ 0  ⇔  y(x - 2) ≤ 0  ⇔   x - 2 ≥ 0  ⇔  x ≥ 2  

Hvis           y' ≥ 0  ⇔  y(x - 2) ≥ 0  ⇔   x - 2 ≤ 0  ⇔  x ≤ 2 

Bemærk at når du dividerer med y i de sidste to ligninger, så skal du vende ulighedstegnet, da y < 0 som antaget fra starten. 

Du har altså at y vokser indtil x = 2, hvor den har maksimum, og derefter aftager. 

               y voksende i     ]-∞ ; 2]

               y aftagende i    [2 ; ∞[ 

               y har maksimum i x = 2 


Svar #4
21. oktober 2015 af jomc (Slettet)

Tusind tak for det gode svar! Er sikker på jeg kan Ove de lignede opgaver nu ! :-)

Svar #5
21. oktober 2015 af jomc (Slettet)

Kan du også hjælpe mig med opgaven:

Jeg skal bestemme konstanten, så y=f(x) er løsning til differentialligningen.

y´=2xy                   f(x)=e^kx^2+1

Jeg ved at man bør bestemme konstanten, til bestemte løsningsfunktioner ved at kende (og indsætte) et punkt, som løsningskurven går igennem.. men har vel ikke noget punkt?


Skriv et svar til: differentialligning, ekstremumssteder og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.