Fysik

Bølgelængde svarende til kammertonen

22. oktober 2015 af elvishannui (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Opgaven: 

På et flygel har den streng, som spiller kammertonen a, længden 40,5 cm. Kammertonen har frekvensen 440 Hz.

a. Beregn bølgelængden på strengen svarende til kammertonen.
b. Beregn udbredelsesfarten af bølger i strengen.
c. Beregn bølgelængden i luft, når lydens udbredelsesfart i luft er 343 m/s

I opgave a forstår jeg ikke hvilken formlen, jeg skal anvende. 

Jeg har fundet disse formler: 

λ = 2 * L / n

v = λ * f

Men jeg synes ikke, at jeg kender hverken v eller n - så hvilken formel kan jeg bruge?

Håber nogen kan hjælpe :-) 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2015 af mathon

…har den streng, som spiller kammertonen a, længden 40,5 cm = 0,405 m

    L=\frac{1}{2}\lambda_{kammer}

    \lambda_{kammer} =2L

     v_{streng}=\lambda_{kammer} \cdot f_{kammer}

     v_{streng}=2L \cdot \left ( 440\; s^{-1} \right )


Svar #2
22. oktober 2015 af elvishannui (Slettet)

Tusind tak skal du have! 


Svar #3
22. oktober 2015 af elvishannui (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål mere: 

Figuren nedenfor (vedhæftet) viser bølgetoppene af en plan vandbølge, der bevæger sig fra dybt vand til et område med lavt vand. Udbredelsesfarten på det dybe vand er 4,1 m/s . Bølgelængden på det dybe vand er 12,0 m. Bølgelængden på det lave vand er 6 m. 

a. Beregn vandbølgens frekvens på det dybe vand.
b. Hvor stor er frekvensen på det lave vand?
c. Beregn bølgens udbredelsesfart på det lave vand.

Jeg har prøvet at lave opgave a:

v = λ * f

4,2 m/s = 12,0 m * f

f = 0,35 Hz

Men jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg skal løse opgave b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2015 af mathon

Skærmbillede 2015-10-22 kl. 19.22.36.png


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2015 af mathon

v = λ * f

4,1 m/s = (12,0 m) * f

f = 0,341617 Hz


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2015 af mathon

frekvensen bevares på det lave vand:

               f=\frac{4{,}1\; m\cdot s^{-1}}{12{,}0\; m}=\frac{\tfrac{1}{2}\cdot (4{,1}\; m\cdot s^{-1})}{\tfrac{1}{2}\cdot\left ( 12{,}0\; m \right ) }=\frac{\mathbf{\color{Red} 2{,}05\; m\cdot s^{-1}}}{6{,}0\; m}


Svar #7
22. oktober 2015 af elvishannui (Slettet)

TAK!


Skriv et svar til: Bølgelængde svarende til kammertonen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.