Kemi

Kemi-aflevering

28. oktober 2015 af MBLorenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Saltindholdet i en peberrodssalat ønskes bestemt ved titrering. Der afvejes 8,18 g af salaten i en 100 mL konisk kolbe. Herefter tilsættes ca. 50 mL demineraliseret vand, og opløsningen bringes til at koge et par minutter.Ved opvarmningen opløses NaCl fra salaten i vandet.
 

Efter afkøling titreres opløsningen med 0,100 M AgNO3, idet der anvendes en indikator til bestemmelse af ækvivalenspunktet. Når ækvivalenspunktet er nået, aflæses buretten, og de konstateres, at der brugt 11,3 mL af sølvnitrat opløsningen.
 

Reaktionsskemaet for titrering kan skrives:
Ag+ (aq) + Cl- (aq) → AgCl (s)
 

a) Beregn stofmængden af Ag+, der er anvendt til titreringen.
b) Beregn massen er NaCl i den afvejede portion peberrodssalat.

c) Beregn saltkoncentrationen i peberrodssalaten, idet du angiver resultatet som masse% NaCl

Håber der er nogen der kan hjælpe. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2015 af ChemistryIsKey

a)

Idet sølvnitrat går i opløsning:   AgNO3 (s)  -->  Ag+  +  NO3-,
må du kunne beregne stofmængden af sølv(I)ioner som koncentrationen af sølv(I)nitrat;

     n(Ag+) = n(AgNO3) = c * V = 0.100 M * 0.0113 L = 0.00113 mol

b)

Du ser, at sølv(I)ionerne og chloridionerne reagerer i forholdet 1:1, hvorfor

     n(NaCl) = n(Cl-) = n(Ag+) = 0.00113 mol

     m(NaCl) = M * n = 58.44 g/mol * 0.00113 mol = 0.066 g = 66 mg

c)

Masseprocenten finder du ved;

     m% = m(NaCl) / m(Peberrodssalat) = 0.066 g / 8.18 g = 0.00807 = 0.807 %

:)


Skriv et svar til: Kemi-aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.