Kemi

Slutkoncentration

04. november 2015 af mbn89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

0,1 mol Na2HPO4 + 0,2 mol NaH2PO  -->  ?

I en opløsning på 5 L vand.

Derefter skal jeg via en ICE-table finde slutkoncentrationen, men har ikke fået oplyst en ligevægtskonstant, så hvordan gøres det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2015 af mathon

                             H_2P{O_4}^-\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\; +\; H_3O^+


Svar #2
04. november 2015 af mbn89 (Slettet)

Hvad med den første reaktant(Na2HPO4), og hvad med Na?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2015 af mathon

Ved 298,15°K:

                    pH=7{,}20+\log\left ( \frac{0{,}1}{0{,}2} \right )=6{,}89897            

                    \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH} =10^{-6{,}89897}=1{,}26191\cdot 10^{-7}\; M

                                      \frac{\left [ HP{O_4}^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{}{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}=K_c

                                      K_c=\frac{\left (\frac{0{,}1\; mol}{5\; L} \right )\cdot \left (1{,}26191\cdot 10^{-7}\; M \right )}{\frac{0{,}2\; mol}{5\; L}}=6{,}31\cdot 10^{-8}\; M


      Na+ er tilskuerioner.


Svar #4
04. november 2015 af mbn89 (Slettet)

Tak skal du have. Det hjælper lidt på det. Problemet er bare, at man får at vide i opgaven, at man skal finde pH (og derved vel også koncentrationen) i den resulterende opløsning ved hjælp af en ICE table. Da jeg har eksamen i morgen, er det nok meget godt at få styr på, hvordan det gøres,
Hvad er de 7,20?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2015 af mathon

Ved 298,15°K:

                                          pK_a(H_2P{O_4}^-)=7{,}20


Skriv et svar til: Slutkoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.