Matematik

Vektorer - parameterfremstilling, vinkelret

05. november 2015 af Helenass (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en opgave jeg ikke lige ved hvordan man løser. Jeg har forsøgt mig frem, men får intet nær et resultat.

I et koordinatsystem er linjen l givet ved parameterfremstillingen (x,y)=(-2,5)+t(3,-6).
Gør rede for, at vektoren a=(1,½) står vinkelret på l.? ?

Jeg håber I kan hjælpe :) ? ? ? ? ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2015 af PeterValberg

du benytter, at to vektorer (fx a og b) er ortogonale, hvis:

\vec{a}\cdot\vec{b}=0

du bruger selvfølgelig den givne vektor og linjens retningsvektor

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2015 af peter lind

Vis at a står vinkelret på retningsvektoren. De svarer til at du skal vise at deres skalarprodukt er 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2015 af mathon

En retningsvektor
for linjen er
                                        \overrightarrow{r}=\begin{pmatrix} 1\\-2 \end{pmatrix}\Leftrightarrow \; h\ae ldningskoef\! ficient\; -2

                                        \overrightarrow{a}=\begin{pmatrix} 1\\\tfrac{1}{2} \end{pmatrix}\; \; \Leftrightarrow \; h\ae ldningskoef\! ficient\; \frac{1}{2}

Nu er det op til dig, om du vil bruge
                                                            Skalarproduktregel

                                                            Hældningsproduktregel

                           


Skriv et svar til: Vektorer - parameterfremstilling, vinkelret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.