Kemi

Reaktionshastighed

08. november 2015 af alhirz1997 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens.

Nogle der kan hjælpe mig med, hvordan man beregner en orden for en reaktion? og hvilken formel man skal benytte sig af.

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2015 af mathon

                                           A\; +\; B\rightarrow \; C\; +\; D
reaktionshastigheden
                                           v=-\frac{\mathrm{d} \left [ A \right ]}{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^x     hvor k er hastighedskonstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2015 af mathon

Hvis reaktionen er af 0'te orden
er løsningen til
                    v=-\frac{\mathrm{d} \left [ A \right ]}{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^0=k

                    \left [ A \right ]=-k\cdot t+\left [ A \right ]_0

dvs at sammenhørende værdier af t og \left [ A \right ]  ligger på en ret linje med hældningskoefficient -k.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2015 af mathon

Hvis reaktionen er af 1. orden
er løsningen til
                    v=-\frac{\mathrm{d} \left [ A \right ]}{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]

                    \left [ A \right ]=\left [ A \right ]_0\cdot e^{-kt}

dvs at sammenhørende værdier af t og \ln\left (\left [ A \right ] \right ) ligger på en ret linje med hældningskoefficient -k.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2015 af mathon

Hvis reaktionen er af 2.te orden
er løsningen til
                    v=-\frac{\mathrm{d} \left [ A \right ]}{\mathrm{d} t}=k\cdot \left [ A \right ]^2

                    \left [ A \right ]=\frac{1}{kt+{\left [ A \right ]_o}^{-1}}

dvs at sammenhørende værdier af t og \frac{1}{\left [ A \right ]} ligger på en ret linje med hældningskoefficient k.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2015 af mathon

\mathbf{\color{Red} k>0}   i alle tre ordenstilfælde.


Svar #6
08. november 2015 af alhirz1997 (Slettet)

okay tusind tak! det virkelig godt! men har lige en sidste ting for at forstår det 100%, kunne du ikke give mig et eller flere eksempler med tal, tror det vil være mere overskueligt, men ellers mange tak det virkelig dejlig med den hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2015 af mathon

Når du eksperimentelt har lavet forsøget og har resultaterne, skal du tegne 3 forskellige lineære regressioner, som vil kunne fortælle om det er 0. 1. eller 2. ordensrektion:


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2015 af mathon

se


Skriv et svar til: Reaktionshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.