Matematik

Optimering

08. november 2015 af BrainyBrain - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med det her spørgsmål, som jeg ikke rigtig kan gennemskue svaret på..

"Omkredsen af et område, der har form som en ligebenet trekant, er 200 meter. 

a) Bestem længden af siderne i trekanten, når dens areal skal være så stort som muligt."

Håber nogen kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2015 af peter lind

Kald de to lige sider x og den sidste side y. Der gælder så 2x+y=200

Find højden h fra toppunktet i en ligesidet trekant ydtrykt ved siderne. Arealt af denne trekant er ½*h*y. Eliminer y fra denne formel ved brug af det første resultat. Det giver arealet som en funktion af x alene. Den funktion kan du så finde optimum på sædvanlig måde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2015 af Soeffi

1) 2x + y = 200

2) Areal = (1/2)·y·h

3) h2 + (1/2)2·y2 = x2

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #3
08. november 2015 af BrainyBrain

Er ikke helt med på, hvordan jeg skal finde højden h fra toppunktet i en ligesidet trekant ydtrykt ved siderne.


Svar #4
08. november 2015 af BrainyBrain

Forstår ikke helt dit punkt 3 soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2015 af peter lind

se på tegningen med de angivne sidelængder. Det er en retvinklet trekant. Brug pytagora på den


Svar #6
08. november 2015 af BrainyBrain

h2 + (1/2 * (200-2x) )= x2

Er det det du mener med "eliminer y" ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2015 af Soeffi

#6

Ja, men du skal også eliminere h.


Svar #8
08. november 2015 af BrainyBrain

# 7

Og det gør jeg, ved brug af areal-formlen?

A = 1/2 * h * y

A / (1/2 * (200-2x)) = h   ?

Men så har jeg den ubekendte A ..?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2015 af peter lind

Nej. Du skal isolere h af formlen og sætte det ind i arealformlen


Svar #10
08. november 2015 af BrainyBrain

Okay.. Mistede overblikket nu.. "Du skal isolere h af formlen" .. Hvilken formel?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2015 af peter lind

formlen i #6


Svar #12
08. november 2015 af BrainyBrain

1.  h2 + (1/2 * (200-2x))2 = x2

2.  h2 = x2 - (1/2 * (200-2x))2

3.  A = 1/2 * h * y

4.  A = 1/2 * h * (1/2 * (200-2x))

5.  A = 1/2 * x2 - (1/2 * (200-2x))2 * (1/2 * (200-2x))        - Men må jeg godt sætte nr. 2 ind på h's plads? Nr.                                                                                            2 er jo h2 ikke bare h ..?

6.  A = 1/2 * ( x2 - (1/2 * (200-2x)))2 * ((1/2 * (200-2x)))

Passer det så? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. november 2015 af Soeffi

#12

Hvad får du h til?


Svar #14
08. november 2015 af BrainyBrain

#13

Mig? Til h2 = x2 - (1/2 * (200-2x))2


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. november 2015 af Soeffi

#14 

Det er h2, hvad får du h til? 


Svar #16
08. november 2015 af BrainyBrain

#15

Det det jeg ikke ved.. Derfor spurgte jeg i #12, om det jeg gjorde var rigtigt..

Men tænker at h i formlen, h2 = x2 - (1/2 * (200-2x)), må være kvadratroden af x2 - (1/2 * (200-2x))2, så

h = kvadratroden ( x2 - (1/2 * (200-2x)))


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.