Matematik

Hvad fortæller b og a i denne sammenhæng?

13. november 2015 af Jegvedingenting - Niveau: C-niveau

Størrelsen af en bestemt population følger forskriften:

f(x)=450*1,0536^x

hvor f(x) er antal mennesker i mio. og x er antal år.

Mit bud:

Tallet 450 angiver populationens størrelse til at starte med, altså da det første gang blev målt.

Tallet 1,0536 angiver hvor meget populationen vokser med pr. år.

Sammenhængende kunne man måske skrive:

Populationen er, siden det første gang blev målt til at være 450 mio., steget med 1,0536 % pr. år.

Er det korrekt at sige % eller skal jeg bare undlade procent, da det jo er 5,36% det stiger med? Jeg tror det er en eksponentiel funktion f(x)=b*a^x


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2015 af SådanDa

Det er rigtig nok, undtagen som du selv nævner er stigningen ikke 1,0536% men 5,36%, så det er hvad der bør nævnes!

Grunden til at man ganger med 1,0536 er at det er 105,36% skrevet som decimaltal, hvilket jo svarer til en stigning på 5,36% (100%+5,36%)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=b*ax forskriften for eksponentiel funktion

b=450

a=1,0536

a=1+r

r=a-1

r=1,0536-1=0,0536

0,0536*100%=5,36

Populationen vokser med 5,36% om året


Svar #3
13. november 2015 af Jegvedingenting

Lige hvad tænkte. Det vil jeg i så fald gøre. Tak.


Skriv et svar til: Hvad fortæller b og a i denne sammenhæng?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.