Kemi

BUFFERLIGNING OG URIN !!!

21. november 2015 af 132kurder (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hej alle.

Fosfat bufferparret har en pka på 6.8

H2PO4- H+ + HPO42-

Hvilken for findes den på i en opløsning der har en pH på 4.5 ? (Urin)
- og hvordan finder man ud af det logisk ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2015 af LubDub (Slettet)

For pH < pKs er bufferen overvejende på syreform

For pH > pKs er bufferen overvejende på baseform


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2015 af mathon

pKs(H2PO4-) = 7,2

              pufferligning:
                                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-X_s}{X_s} \right )     når X_s er syrebrøken.

                                         X_s=\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}

                                         X_s=\frac{1}{1+10^{\, 4{,}5-7{,}2}}=0{,}998=99{,}8\%
          Ved pH = 4,5
           er
                                          99,8% af  H2PO4-'en på syreform
                                          0,2% af  H2PO4-'en på baseform


Svar #3
21. november 2015 af 132kurder (Slettet)

Er følgende så rigtig forstået:

Ved pH = 6.8, så er der lige meget af basen og syren
- Hvis pH sænkes til 4,5 (dvs der er flere H+'er), så vil H+ bufres således at fosfat overjende findes på syreform H2PO42-
- Hvis pH øges til 10, så OH- bufres med H2PO42- og danne HPO4- ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2015 af LubDub (Slettet)

du kan jo afprøve det ved at udregne syrebrøken


Svar #5
21. november 2015 af 132kurder (Slettet)

Jeg tror ik jeg helt forstår syrebrøken med xs. Som jeg har lært den så er det log til base/syre

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2015 af LubDub (Slettet)

                         pH = pKs + log([B]/[S]) = pKs + log((1 - Xs) / Xs)

da

                         Xb / Xs = [B]/[S] og Xb = 1 - Xs

            


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2015 af mathon

Som jeg har lært den så er det log til base/syre

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ]}{\left [ S \right ]} \right )

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{(1-X_s)\cdot c_s}{X_s\cdot c_s }\right)

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-X_s}{X_s}\right)

                         X_s=\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}

                         \left [ S \right ]=X_s\cdot c_{total}

                         \left [ B \right ]=(1-X_s)\cdot c_{total}


Svar #8
21. november 2015 af 132kurder (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: BUFFERLIGNING OG URIN !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.