Biologi

Blod

30. november 2015 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Hej. Er der ikke en formel for blod? altså hvordan de røde blodlegemer og hvide blodlegemer køre igennem kroppen osv.
Eller bare en god formel i forbindelse med blod?

- håber virkelig der er nogen som kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2015 af DrNielsen

Q = P/TPR

Q = SV*HR

Hvor Q er flowet(mængde/tid), P er trykket og TPR er den totale perifære modstand i kapillærgebeterne.

SV er slagvolumen for hjertet, altså hvor stor et volumen blod / slag, og HR er hjertefrekvensen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2015 af LubDub (Slettet)

det er nu arteriolerne (på dansk også kaldt modstandskar), der primært bidrager til den totale perifere modstand i det kardiovaskulære system :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2015 af LubDub (Slettet)

En anden simpel, men dog interessant formel kan være

                                    v =  Q / A

Denne formel viser, at blodgennemstrømningshastigheden er ligefrem proportionel med blodflow og omvendt proportionel med tværsnitsarealet på hvilket som helst tidspunkt i det kardiovaskulære system.

For eksempel er blodgennemstrømningshastigheden større i aorta (lille tværsnitsareal) end i summen af alle kapillærerne (stort tværsnitsareal). Den lille blodgennemstrømningshastighed i kapillærerne optimerer forholdende for udveksling af substanser over kapillærvæggen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2015 af DrNielsen

my bad^


Skriv et svar til: Blod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.