Matematik

Bestemmelse af forskrift polynomie

08. december 2015 af Omeleth (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået følgende opgave, og kan virkelig ikke se hvordan jeg skal løse den.

Bestem forskriten for et polynomie, hvis graf går gennem følgende punkter: (-5,20), (-2,5), (0,5), (3,8) og (10,100), ved opstilling og løsning af et ligningssystem.

Har fundet nogle løsningsforslag på lignende opgaver der opstiller en lignning alla
y = (x-x3)/(x-x2) * y m.m.,

men den kræver vel at jeg kender graden af polynomiet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2015 af PeterValberg

Ja, graden af polynomiet vil være en nødvendighed at kende...
(det er sikkert et andengradspolynomium, når man tænker på niveauet)

opstil tre ligninger med tre ubekendte på baggrund af de givne oplysninger

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
08. december 2015 af Omeleth (Slettet)

Hej Peter

Tak for det hurtige svar

Jeg tænkte selv det måtte være et 2. grads grundet niveauet, men sætter jeg punkterne ind skal det minimum være et 4. grads for at punkterne passer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2015 af PeterValberg

Ja, jeg kan se problemet, har du prøvet at plotte punkterne
i et koordinatsystem?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
08. december 2015 af Omeleth (Slettet)

Ja, og Excel kan lave en perfekt funktion, men ville høre om der er en måde at gøre det i hånden :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2015 af PeterValberg

Jeg har også selv prøvet med EXCEL og fået dette resultat:

Nej, det kan du ikke gøre i hånden

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
08. december 2015 af Omeleth (Slettet)

Der har du udeladt det sidste punkt (10,100)

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2015 af PeterValberg

#6 den havde jeg overset :P

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2015 af SuneChr

Med fem givne punkter konstrueres et 4.'gradspolynomium, idet et sådant har fem ubekendte.
f (x)  =  ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
Indsæt, i hver af de fem polynomier, de givne punkter og løs ligningssystemet:
   (I)   a(- 5)4 + b(- 5)3 + c(- 5)2 + d(- 5) + e  =  20
  (II)
  (III)
  (IV)
  (V)
 Det må være klart, at  f (0) = e = 5 


Svar #9
08. december 2015 af Omeleth (Slettet)

Okay, kan man så få et tip til at løse en ligning med fire ubekendte?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. december 2015 af SuneChr

Man kan udmærket håndtere de fem ligninger i hånden, men det er ofte en tung vej. Jeg vil så anbefale dig den noget lettere, f.eks. ved at benytte Wolfram, eller lignende. I Wolfram indtastes de fem ligninger lige efter hinanden, uden mellemrum men adskilt ved et komma. Den vil returnere hele tal eller rationale tal, hvis den selv fodres med hele- eller rationale tal.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2015 af SuneChr

Har prøvet at lave polynomial regression i Excel. Her fås
y = 0,0123x4 - 0,0508x3 + 0,1647x2 + 0,631x + 5
Rationale koefficienter er nu bedre. Men konstantleddet er jo, som det skal være.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. december 2015 af SuneChr

# 11  fortsat
Kan her røbe, at  a = 31/2520
b, c og d overlades til trådstarter.
Så er der kun tre ligninger med tre ubekendte at løse.
 


Skriv et svar til: Bestemmelse af forskrift polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.