Matematik

Gustavs knallert

16. december 2015 af anonym005 - Niveau: 9. klasse

Er der nogen, som vil hjælpe med nogle opgaver? Jeg mangler kun et par stykker, har prøvet mange gange at forstå opgaven og løse den. Men det lykkes ikke. 

Den første opgave lyder således:

Maltes knallert kan  køre 37,5 km på en liter benzin. En liter koster 12,50 kr, og Malte har købt knallerten for 11500 kr. Forkklar hvorfor funktions forskriften f(x)=1/3x+11500, beskriver sammenhængen mellem det antal kilometer Malte har kørt og hans samlede udgifter. 

En tredje del = 1/3 (kan ikke finde ud af at lave en brøkstreng på computeren) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2015 af rikkehansensen (Slettet)

Det er en førstegradsfunktion f(x)=ax+b

a fortæller stigningen af kr. pr. x (x må være antal km i dette tilfælde)

Så skal du finde ud af hvor mange penge det koster ham at køre 1 km (altså 1*x) - dette gør du ved at dividerer prisen af en liter benzin med antal km knallerten kan køre på 1 ltr benzin. Så 12,5/37,5 = 0.3333... eller 1/3. Så det passer jo meget godt, da det fortæller stigningen af udgifterne pr. kilometer han har kørt. 

b er startsværdien (som må være købsprisen af knallerten, så det passer jo meget godt!)

f(x)=1/3*x+11500 

Hvis grafen skal laves ville det være en lige linje som startede i 11500 på y-aksen, og steg med 0.333 op af y-aksen, for hvert skridt man går ud af x-aksen. 

Håber du kan bruge det :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Skal du bruge brøker eller andre lidt komplicerede ting, kan du prøve at klikke på knappen fx. Herved kommer der et vindue, hvor dukan vælge forskellige strukturer og fylde dem ud med, hvad der mangler.

For brøken klikker du på knappen med brøken \frac{a}{b}. så kommer der til at stå \frac{}{} i tekstfeltet. Skal der stå \frac{1}{3}, fylder du ud, så der står \frac{1}{3}. Du kan straks se resultatet under  tekstfeltet. Kliktilsidst på OK-knappen.

Øv dig lidt på det, det er meget nyttigt.


Svar #3
17. december 2015 af anonym005

#1 Tak for svaret 

#2 Forstår det ikke (: Men ja, jeg ved det er ret vigtigt. Ved du om det er sådan man gøre, på et regneark?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er det ikke.


Skriv et svar til: Gustavs knallert

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.