Fysik

Laser gennem gitter - 100% afvigelse?

16. december 2015 af Ibenamali (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i gang med at skrive SRP og er løbet ind i meget stort problem. Jeg er igang med at finde afvigelsen for forsøget med laser gennem et gitter, og jeg ender på 98,8%. Jeg ville derfor hører, om nogle ville hjælpe med at finde fejlen?

Data:

Gitter: 300 linjer pr. mm
Afstand mellem væg og gitter: a=22,6cm

Resten af dataerne er vedhæftet.

Vedhæftet fil: blob.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

I din formel for bølgelængden har du glemt n:


\lambda =n\cdot d\cdot sin(\varphi )


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2015 af mathon

…det er nu
                                \lambda =\frac{d\cdot \sin(\varphi _n)}{n}

                                \lambda =\frac{\frac{1}{3}\cdot 10^4\; nm}{n}\cdot \frac{x_n}{\sqrt{{x_n}^2+(0{,}226\; m)^2}}


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

#2

Du har ret, n skal i nævneren.

Det er en god idé at benytte den brøk, du angivever, i stedet for at gå omvejen over arctan og sin.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2015 af mathon

               \begin{array}{|c|c|c|c|} \hline n&pletafstand/m&x_n /m&\lambda =\frac{3333{,}33\; nm}{n}\cdot \frac{x_n}{\sqrt{{x_n}^2+(0{,}226\; m)^2} }/nm\\ \hline 1&0{,}09&0{,}045&650{,}938\\ \hline 2&0{,}19&0{,}095&645{,}850\\ \hline 3&0{,}318&0{,}159&639{,}338\\ \hline \end{array}


Svar #5
17. december 2015 af Ibenamali (Slettet)

Tusind tak!

Skriv et svar til: Laser gennem gitter - 100% afvigelse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.