Kemi

Bjerrumdiagram

22. december 2015 af EmmaHansen1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem, hvor en del af carbonsyren, der findes som hydrogencarbonat ved pH 8,0.

Håber nogen kan forklare grundtigt, da jeg ikke forstår dette :)

mvh Emma


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. december 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. december 2015 af mathon

Syrebrøken for H_2CO_3
Diagrammet viser, at syrebrøken er under 0,1% ved ph = 8,0.
beregning:

                       X(H_2CO_3)=\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}=\frac{1}{1+10^{\, 8{,}0-6{,}52}}=0{,}032=3{,}2\%
                            


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. december 2015 af mathon

detaljer
    pufferligningen giver:

                                        pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-X}{X} \right )
    hvoraf
                                        \log\left ( \frac{1-X}{X} \right )=pH-pK_s

                                        \frac{1-X}{X} =10^{\, pH-pK_s}

                                        1-X =10^{\, pH-pK_s}\cdot X

                                        1 =10^{\, pH-pK_s}\cdot X+X

                                        1 =(1+10^{\, pH-pK_s})\cdot X

                                       X =\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_s}}


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. december 2015 af JohanneSigurd (Slettet)

Hej Mathon, jeg har samme opgave. Kan du måske forklare, hvorfor du gør følgende udregninger? Eller hvordan man skal vide, at man bare kan kigge på første kurve?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. december 2015 af mathon

#4

"Første" kurve er afgivelse af første hydron
dvs
      Ligevægten     \underset{under\; kurven}{\bold{\color{Red} H_2CO_3}}\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \;\overset{over\; kurven}{\bold{\color{Blue} HC{O_3}^-}}\; +\; H_3O^+

.

"Anden" kurve er afgivelse af anden hydron
dvs
      Ligevægten     \underset{under\; kurven}{\bold{\color{Red} HC{O_3}^-}}\; +\; H_2O\; \rightleftharpoons \;\overset{over\; kurven}{\bold{\color{Blue} C{O_3}^{2-}}}\; +\; H_3O^+


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Hej, kunne ikke få adgang til mailen. 

Men men er hydrogencabornat ikke HCO3-?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. december 2015 af mathon

#6

Jo
            hydrogencarbonat er HCO3-.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Den første kurve er jo dihydrogencarbonat, og derfor må der være der være 3,2% af dihydrogencarbonat  ved pH 8,0. ?

som du sagde var syren ved den første kurve dihydrogencarbonat og den anden kurve kurve hydrogencarbonat.  

Skal jeg ikke finde den del af carbonsyren der er hydrogencarbonat, hvilket så må være den anden kurve?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. december 2015 af mathon

…hvoraf

                                       X_{H_2CO_3} =\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_{s{\color{Red} 1}}}}

                                       X_{HC{O_3}^-} =\frac{1}{1+10^{\, pH-pK_{s{\color{Red} 2}}}}


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

#2 

siger du, at der er 3,2% af H2CO3 ved ph 8.

Men hvordan finder jeg så HCO3- på syre-form? Umiddelbart vil jeg kigge på den anden kurve, men det er så næsten 100%, og det virker alt for nemt


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. december 2015 af mathon

#10

basebrøken ved pH = 8,0

                              X_{HC{O_3}^-}=1-X_{H_2CO_3}=1-0{,}032=0{,}968=96{,}8\%

som er de næsten 100%, du fandt alt for nemt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. december 2015 af mathon

                     pK_{s1}=6{,}52       pK_{s2}=10{,}40


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Men skal det ikke være på syreform og ikke baseform?


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. december 2015 af Soeffi

#0. Carbonsyresystemet betyder den række syrebasepar, der starter med kulsyre: H2CO3, HCO3- og CO32-. Dette er tegnet ind i Bjerrumdiagrammet:

Andelen af HCO3- er det, som er mellem de to kurver ved pH 8. 

Vedhæftet fil:1651489 (1).png

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. december 2015 af mathon

#13

                      HC{O_3}^- er basen i syrebaseparret H_2C{O_3}/HC{O_3}^-
men syren
                        i syrebaseparret HC{O_3}^-/C{O_3}^{2-}


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Okay, så må svaret vel være de 100 % ca. men hvordan kan jeg beregne det?


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. december 2015 af mathon

#16

        genlæs #11.


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Men er basebrøken af den første kurve så lig med syrebrøken ved den anden kurve?

Altså, der er 96,8% HCO3- som base i den første kurve, og der er så 96,8 % HCO3- som syrebrøken i den anden kurve


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. december 2015 af mathon

#18

Der er ved pH = 8,0  96,8% HCO3- i første syre/basepar.
Der er ved pH = 8,0  100% HCO3- i andet syre/basepar, da sidste hydronfraspaltning endnu ikke er påbegyndt og ligevægt derfor ikke er opnået.
                                   


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. december 2015 af JohanneSigurd1 (Slettet)

Men de 96,8% må da så være som den korresponderende base i forhold til H2CO3?

Det lyder måske super simpelt og dumt, men skal jeg finde HCO3- som en syre og ikke base?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.